SASTOJCI
• 4 komada oblatna
• 80 dag keksa
• 5-6 dl mlijeka
• 20 dag čokolade ili čokolade u prahu
• 25 dag margarina
• 6 žlica šećera
Dodatak osnovnom receptu
• 2 dl mljevenih oraha
• 2 dl krupnije narezanih oraha
PRIPREMA
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse........ pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
Ostaviti slatke salame pokrivene salvetom da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.
Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u ledenicu.
Nema komentara:
Objavi komentar