Sastojci:
- 3 srednje jabuke (oko 500 g)
- 1 limun
- 500 ml mlijeka
- 90 g Lino Grisa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica Meda cvjetnog Podravka
- 2 jaja
- 200 g svježeg sira
- 1 Vanilin šećer Dolcela
- prstohvat soli
- ulje za kalup
Priprema:
- Jabuke ogulite, prerežite napola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke.
- Nakapajte ih limunovim sokom.
- Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte šećer i med.
- Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke izmiješajte sa svježim sirom, vanilin šećerom i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza.
- Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira.
- Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu promjera 24 cm. Po površini posložite jabuke. Jabuke možete i zarezati cijelom dužinom s gornje strane, ljepše izgledaju.
- Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20-30 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju.
Posluživanje:
Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Odličan je topao, ali i kad se ohladi.Savjet:
Nabujak možete kombinirati i s drugim voćem (kruške, marelice, višnje, šumsko voće...).
Nema komentara:
Objavi komentar