Mnoge se često pitaju kako ispeći dobar biskvit, jer ne ispadne uvijek najbolje. Upravo od njega često zavisi i kvalitet torte. Pa, u čemu je onda tajna pravljenja klasičnog biskvita? Istina nije daleko od nas.
Dakle, evo i recepta za klasičan biskvit:
Za njegovu pripremu uzimam:
- - 6 jaja (dobro ohlađenih)
- - 200 gr šećera
- - 200 gr brašna
Moja tepsija je prečnika 25 cm. Uključite rernu da se zagreva, na 180 stepeni.
Veoma pažljivo odvojte bjelanca od žumanaca.Posuđe treba da bude čisto i suho.
Mutimo bjelanca. Radim to dugo, dok pjena ne postane veoma gusta. I ako mislite da je gusta, mutite je još malo.
Provjerite, da li ste dobro umutili bjelanca – okrenite sud, ona ne treba da ispadnu.
Potom počnite dodavati šećer, ali postepeno,kašiku po kašiku, uz neprekidno mućenje, sve do utroška cijele količine šećera. Mutim sve do trenutka dok se, zbog gustine, mikser jedva okreće.
Sada se vraćamo žumancima. Njih mutimo lagano mikserom.
Brašno prosijemo odmah na umućena belanca. Brašno obavezno mora biti prosijano!
Odozgo na brašno dodajem žumanca.
Sada sve zajedno lagano miješam varjačim.Ne pretjerujem sa miješanjem. Kad grudvice nestanu, prestajem sa miješanjem.
Pripremam tepsiju. Stavim u nju papir za pečenje i ničim ne premazujem.Tijesto polako i pažljivo izručim u tepsiju i stavim u zagrijanu rernu.
Kod prečnika tepsije 25 cm, vrijeme pečenja je oko 40-45 minuta. Rernu za vrijeme pečenje bolje ne otvarati, da tijesto ne «padne».Ispečen biskvit vadim iz rerne, sačekam da se ohladi, nakon toga vadim iz tepsije.
Papir se sklanja bez problema. Ovakav je moj biskvit
Nema komentara:
Objavi komentar