• utorak, 11. studenoga 2014.

    8 razloga zbog kojih se kosa lomi i kako da to sprijecite



    Zdrava kosa je lijepa i privlacna.Ukoliko vasoj nedostaje proteina ili je previse izlazete toploti,moze doci do pucanja dlake,koje nikako ne izgleda privlacno..

    Ako cujete pucketanje,lomljenje ili vam kosa opada dok je cesljate,to ne moze da bude dobar znak. Smatra se da je gubljenje oko 100 dlaka dnevno normalno,a lomljenje je problem koji se  lako moze izbjeci.
    Sami ste krivi:Zatezanje kose moze prouzrokovati stres i lomljenje kose.Ako imate naviku da vrtite kosu prstima,to moze da ima isti ucinak kao i cupanje pramenova kose.
    Oblikujete kosu dok je mokra:Koriscenje cetke ili ceslja na mokroj kosi izaziva pucanje dlake. Naviknite se da prstima otpetljate kosu dok je skroz mokra da bi smanjili mogucnost lomljenja kada je najosjetljivija.

    Volite cvrsti konjski rep: Povlacenje kose unazad u cvrstu pundju ili konjski rep je odlican izbor ako niste stigli da operete kosu.Ali,previse cvrsto vezana kosa moze izazvati lomljenje kose,posebno ako je stalno oblikujete  u istom stilu.Promijenite stil kako bi sacuvali svoje pramenove kose.Takodje,budite oprezne i sa dodacima za kosu koji povlace i stezu kosu,poput gumica i snala.
    Koristite presu i fen…svaki dan:Vjerovatno vec znate da toplota moze da oseti kosu.Ali isto tako moze da osusi dlaku i pogorsa lomljenje.Prvo pokusajte da smanjite temperaturu,uvijek koristite sprej ili losion za zastitu od toplote ili pokusajte da preskocite oblikovanje kose presom i fenom,makar dok ne dodju hladni dani.

    Stalno farbanje/blajhanje
    :Previse tretirana kosa moze da postane krhka i lomljiva.Pronadjite prirodne nacine za posvetljivanje kose ili probajte sa ombre izgledom,koji dozvoljava da vam izrasta vasa boja, a postepeno ide ka svetlijoj.
    Preskacete redovna sisanja:Ako izbjegavate sisanje ispucalih vrhova,moze da se desi da jednostavno otpadnu.Potrudite se da redovno sisate krajeve,kako bi kosa bila zdravija i otpornija na lomljenje.
    Pazite kako i na cemu spavate:Primjetile ste da vam se kosa lomi na potiljku?Uzrok moze biti trenje izmedju kose i pamucne jastucnice.Zamjenite je svilenom,koja ce sacuvati kosu.
    Nedostaci u ishrani:Kosi su potrebni proteini da bi ostala jaka.Proteini mogu poprave slabe tacke u gradji dlake i odbranice je od lomljenja.Ipak,zapamtite da previse proteina moze kosu da ucini krhkom.

    Nema komentara: