• subota, 22. studenoga 2014.

    Kako se riješiti miteser

    kako ukloniti mitesere clanak

     

    Što je zapravo miteser?

    Miteser je otvoren komedon ili začepljena pora. Izgleda kao ravna tamna tačkica ili zrnce papra utisnuto u kožu.Miteseri se obično javljaju na T-zoni (područje čela,nosa i brade)kada koža luči mnogo sebuma upravo zbog žlijezda lojnica koje su tu najgušće smještene. Međutim,mitesere mogu imati i osobe sa suhom kožom lica.

    Kako nastaju?

    Pod normalnim uvjetima koža luči upravo dovoljnu količinu sebuma kako bi bila zaštićena te održala dovoljnu razinu vlage.Što više sebuma proizvede,veća je šansa da će višak sebuma ostati "zaglavljen" u pori što uzrokuje blokadu.U kombinaciji sa mrtvim stanicama, nečistoćom i bakterijama,sebum u porama oksidira i tamni,formirajući miteser.Oksidirano ulje je ono što daje crnu boju miteseru, ne prašina ili nečistoća, kao što većina žena vjeruje.
    Osim viška sebuma,miterese može uzrokovati i:
    • višak androgena (hormona)
    • iznimno toplo i vlažno vrijeme
    • "teški“ make up koji ostavlja masni film na licu

    Pravilnom njegom do kože bez mitesera
    Stručnjaci kažu da je nemoguće trajno ukloniti mitesere upravo zbog sebuma kojeg koža konstantno luči,ali koristeći profesionalne proizvode za njegu lica možete spriječiti nastajanje novih.

    Čišćenje lica prvi je korak u borbi protiv mitesera.Izbjegavajte krute sapune prilikom čišćenja lica jer upravo sastojci koji održavaju sapun u krutoj formi – začepljuju pore i iritiraju kožu.Među brojnim sredstvima dostupnim na tržištu,osobe s masnom kožom trebale bi izabrati gel za umivanje lica namijenjen masnoj koži i to onaj koji uravnotežava lučenje sebuma dok bi hidratantnije gelove trebale koristiti osobe sa suhom kožom.

    Potrebno je redovito raditi piling na području lica koji je zahvaćen miteserima.Ukoliko imate suhu kožu, piling ne bi trebali koristiti više od jednom tjedno,dok bi osobe sa masnom kožom trebale raditi piling dva do tri puta tjedno.Piling lica uklanja mrtve stanice,potiče obnavljanje stanica te čisti i matira lice.

    Miteseri se nipošto ne smiju istiskivati jer time možete prouzročiti iritaciju i infekciju lica te nastajanje ožiljaka.Umjesto istiskivanja, isprobajte flastere za nos,čelo i bradu.Flasteri se nanose na vlažnu kožu lica kako bi lakše prionuli.Nakon što se flasteri osuše,potrebno ih je nježno povući.Flasteri zasigurno ne mogu pomoći u prevenciji mitesera ali mogu poslužiti kao privremeno i uspješno sredstvo u borbi protiv njih.
    Ukoliko gore navedeni savjeti ne pomognu u borbi s miteresima,može vam pomoći stručno osoblje kozmetičkog salona.Naime,danas postoje posebni tretmani lica osmišljeni prema potrebama korisnika. Tretmani obično uključuju dubinsko čišćenje lica parom,koje pospješuje otvaranje pora te masažu i naposlijetku masku za lice.
    Ne zaboravite da će istiskivanje mitesera,spavanje s make upom na licu ili prekrivanje teškim puderima neprikladnima vašoj koži samo pogoršati postojeće stanje.

    Nema komentara: