• ponedjeljak, 10. studenoga 2014.

    Okruzeni ste nevoljama toliko da zelite odustati?Mozda vam ova mudra prica promijeni perspektivu






    Jednom je jedna mlada zena otisla do svoje bake i pozalila se kako joj je tesko u zivotu.Nije znala kako dalje i zeljela je ‘odustati od svega’.Bila je vise umorna od borbe.Cinilo se kako cim je jedan problem rijesen novi se pojavi,baka ju je odvela u kuhinju.Ispunila je tri lonca s vodom i stavila da kuhaju na vatri dok voda nije zakuhala.U prvi je lonac stavila mrkvu, u drugi jaje, a u treci zrna kafe.Sjela je i pustila da lonci kuhaju.Nakon 20 minuta je ugasila vatru.Onda je izvadila mrkvu iz lonca i stavila ju u zdjelu.Nakon toga je izvukla jaje i stavila ga u zdjelu.I na kraju je izvukla zrna kafe s vodom u kojoj su se kuhala i stavila ih u trecu zdjelu.
    Baka se okrenula svojoj unuci i upitala je: “Reci mi sta vidis.”
    “Vidim mrkvu, jaje i kafu”,odgovorila je.
    Baka ju je onda zamolila da dotakne i osjeti mrkvu.Ucinila je to i uvidjela kako je vrlo mekana.Onda je baka zamolila da uzme jaje i razbije ga.Ispod ljuske se nalazilo tvrdo kuhano jaje. I naposljetku je baka zamolila unuku da proba vodu u kojoj su kuhana zrna kafe.Unuka se nasmijala kad je osjetila bogatu aromu kafe.
    “Sta ovo sve znaci,bako?”
    Baka joj je objasnila da se svaka od tih ‘namirnica’ suocila s istom nevoljom – kipucom vodom. Ali,svaka je reagirala drugacije.Mrkva je bila tvrda i nepopustljiva,ali nakon sto je podvrgnuta kipucoj vodi omeksala je i postala slaba.Jaje je bilo krhko.Njegova tanka vanjska ljuska je stitila tekucu unutrasnjost,ali nakon sto je podvrgnuta vrucoj vodi,njegova je unutrasnjost otvrdnula.Medjutim,zrna kafe su jedinstvena.Nakon sto su bili podvrgnuti vrucoj vodi,ona su promijenila vodu.
    “U kojem se primjeru pronalazis,dijete moje?”, upitala je baka svoju unuku.

    Nema komentara: