• utorak, 30. prosinca 2014.

    Sprijecite da vam nakon farbanja boja izbledi

    Farbana kosa iziskuje intenzivniju njegu od prirodne, zato što vještačke boje isušuju kosu i čine je lomljivom. Da bi boja trajala duže, a vi izbjegli skupe odlaske u frizerski salon, pomoći će pravilno šamponiranje. Stručnjaci preporučuju da kosu uvijek perete mlakom vodom, jer ona ne oštećuje vlasi, za razliku od vruće koje otvara kutikulu i pospjesuje ispiranje boje.

    Sprečite da vam nakon farbanja boja izbledi

    Nakon farbanja s pranjem treba pričekati 48 sati
    Najbolje je da se sačeka 48 sati od farbanja, pa tek onda prvi put opere kosa, kako bi se boja što bolje upila. Šamponi utiču na prirodna ulja unutar vlasi zbog čega boja teže prianja uz njih.
    Kosu je najbolje prati svaki drugi dan, a između pranja može pomoći i šampon za suho pranje. U njezi pomažu i filteri za vodu na glavi tuša koji filtriraju minerale gvožđa štetne za vlasište.
    Sulfate i alkohol u preparatima za njegu treba izbjegavati
    Farbanoj kosi najbolje odgovaraju šamponi i regeneratori namjenjeni tom tipu kose. Preparati za njegu farbane kose zaključavaju boju u kutikul i sprečavaju njeno ispiranje.
    Oni sadrže silikone koji zaglađuju površinu vlasi i sprečavaju njeno otvaranje, a samim time i izbjeljivanje. Ne preporučuje se koristiti preparate koji sadrže alkohol ili sulfate jer ti sastojci uništavaju vlasi i skidaju boju.
    Od pegle kosa brže blijedi
    Frizeri upozoravaju kako visoke temperature od fena za kosu, pegle ili uvijača na boju kose deluju jednako kao i sušilica za veš na crnu odjeću, odnosno posvjetljuju je.
    Kosu zato prethodno treba zaštititi termalnim sredstvom jer će previsoka temperatura otvoriti kutikule i povećati rizik od izbljeđivanja boje, ali i pucanja vlasi. Upravo zbog toga ne preporučuje se u feniranju koristiti četke sa metalnim zupcima jer se one previše zagrijavaju.

    Nema komentara: