• utorak, 23. prosinca 2014.

    Šta znače bijele mrlje na vašim noktima?


    Mnogi ljudi često primjećuju bijele “mrlje” na svojim noktima. One nerijetklo mogu biti vrlo male ili se pojaviti samo na jednom noktu, pa često mogu biti i neprimjetne.
    Često je vjerovanje da se bijele mrlje na noktima pojavljuju uslijed nedostatka kalcija. Međutim, ovo mišljenje je pogrešno. Bijele mrlje se ne pojavljuju na noktima zbog manjka kalcija, cinka, vitamina ili bilo čega drugog.
    Medicinski termin za ovu pojavu je Leukonychia (bijeli nokti ili mliječne tačke). Radi se o nedostatku boje na noktima. Uzrok ove pojave su u najvećem broju slučajeva male povrede u bazi nokta koje nastaju dok se nokat formira. Češće se pojavljuju na rukama nego na nogama. Ponekad bijele tačke na noktima mogu biti i jedan od znakova hipoalbuminemije ili hronične bolesti jetre.
    Ipak, treba imati na umu da je Leukonychia u najvećem broju slučajeva bezazlena i vrlo rijetko je jedan od znakova navedenih bolesti. Hipoalbuminemiju i hroničnu bolest jetre prati Leukonychia totalis, odnosno gubitak boje na cijeloj površini nokta.

    Leukonychia totalis
    Leukonychia totalis

    Leukonychia partialis podrazumijeva pojavu bijele mrlje na jednom noktu. Postoji više vrsta Leukonychia partialis, a među njima je i Leukonychia punctata kada se pojavljaju tačkaste bijele mrlje na noktima, koje su ujedno i najčešći oblik.

    Leukonychia partialis
    Leukonychia partialis

    Leukonychia striata se sastoji iz bijelih, paralelnih mrlja koje se pojavljuju uzduž nokta. Ovaj oblik se javlja zbog prekomjernog i agresivnog manikira, čestih manjih povreda u bazi nokta (npr. kada pričepite nokat vratima), često kuckanje noktima i sl.

    Leukonychia striata
    Leukonychia striata

    Ne postoji tretman za Leukonychia-u i ona uglavnom spontano nestaje kako nokat raste.

    Nema komentara: