• petak, 2. siječnja 2015.

    5 načina da pobijedite ljubomoru

    Ljubomora nije privlačna, ali moramo prihvatiti da smo svi u većoj ili manjoj dozi ljubomorni. Ljubomora takođe nije ljubav. Zato, ako ste taj tip, morate da se naučite da se nosite s tim. I najvažnije, da se smirite. Shvatite da većina ljubomore proizlazi iz problema u partnerskim odnosima, ali i da se oni ne temelje na kontroli ili zavisnosti.
    Ako ste u vezi s ljubomornom osobom morate biti svesni kada i zašto da se prema partneru odnosite s taktom kako se sve ne bi pretvorilo u ružno i prejterano zaštitničko ponašanje.

    Ljubavna instruktorka sastavila je pet zlatnih savjeta kako biste u sebi i partneru zauzdati 'ljubomorno čudovište' koje čuči u vamatneru prije nego što bude kasno.

    1. Brojite do deset.
    Ako ste ljubomoran tip i dođete u situaciju u kojoj lako možete da izgubite svoju smirenost, udahnite i izdahnite i brojte do deset. To je oblik meditacije kojom možemo umanjiti tjeskobu i u potpunosti nas umiriti.

    2. Razgovarajte o svojim osjećanjima.
    Osećaj ljubomore važno je izraziti da se on ne bi pretvorio u izliv bijesa. Bilo da se radi o vama ili vašem partneru, prođite sve kroz razgovor. Zašto ste ljubomorni? Zašto se on oseća ljubomorno? Možda postoji nešto što neko od vas osjeća, a nije toga svjestan. Ako je tako, razgovarajte o tome i napravite kompromis. Ali, raspravite o tim pitanjima samo kad izbrojite do deset.

    3. Riješite se svoje nesigurnosti.
    Ljubomora proizlazi iz nesigurnosti. Zapitajte se zašto se osjećate ugroženo. Zašto se on osjeća ugroženo ako je ljubomoran? Osjećate li možda da niste vredni nečije ljubavi?
    Ne osjećate se lijepom/lijepim? Upoređujete li se s drugim ženama ili muškarcima? Produbite zašto osjećate nesigurnost, a to bi isto trebalo da učini i vaš i partner ako je sklon ljubomori.

    4. Pokušajte da sagledate situaciju iz druge perspektive.
    Kad smo ljubomorni skloni smo da brzinski donosimo zaključke. Ponekad i preuveličavamo neke stvari.
    Mnogo puta osjećaj ljubomore može nastati zbog nesigurnosti ili nedostatka povjerenja i sitnih laži u prošlosti? Koliko puta ste poludjeli ako se partner nije javio na mobilni ili ga je isključio?

    Šta ćete pomisliti? Vjerovatno ćete u glavi izrežirati najgori scenario. Ali, umjesto da ga odmah proglasite preljubnikom, možda bi trebalo da stanete i razmislite. Možda ne može da se javi jer radi, a ako se javi, isprazniće mu se baterija i slično.

    5. Možete li da se nosite s konstantnim nasiljem?
    Ljubomora se može pretvoriti u kontrolu prilično brzo. Povjerenje kao da je nestalo u jednom potezu, kao i vaša lična sloboda. Ljubomora i kontrola takođe se mogu pretvoriti u nasilje.

    Ako ste u vezi u kojoj osećate i fizičke pretnje ili strah da ne napravite nekakav "pogrešan" potez, radije potražite pomoć.

    Nema komentara: