• petak, 2. siječnja 2015.

    Kako napraviti dobar biskvit za tortu




    Mnoge se često pitaju kako ispeći dobar biskvit, jer ne ispadne uvijek najbolje. Upravo od njega  često zavisi i kvalitet torte. Pa, u čemu je onda tajna pravljenja klasičnog biskvita? Istina nije daleko od nas.
    Podijeliću sa vama svoje znanje pripreme biskvita, korak po korak, možda će nekome biti od koristi. A vi, drage domaćice, podijelite sa nama svoje iskustvo, koje će biti dragoceno za naše čitateljke. 
    Dakle, evo i recepta za klasičan biskvit: 
    Za njegovu pripremu uzimam:
    • - 6 jaja (dobro ohlađenih)
    • - 200 gr šećera
    • - 200 gr brašna
    Ako nemate toliko jaja, uzmite koliko imate, ali proporcionalno smanjite količinu drugih sastojaka.
    Moja tepsija je prečnika 25 cm. Uključite rernu da se zagreva, na 180 stepeni.
    Veoma pažljivo odvojte bjelanca od žumanaca.Posuđe treba da bude čisto i suho.
    Mutimo bjelanca. Radim to dugo, dok pjena ne postane veoma gusta. I ako mislite da je gusta, mutite je još malo.
    Provjerite, da li ste dobro umutili bjelanca – okrenite sud, ona ne treba da ispadnu.
    Kako napraviti dobar biskvit za tortu.
    Potom počnite dodavati šećer, ali postepeno,kašiku po kašiku, uz neprekidno mućenje, sve do utroška cijele količine šećera. Mutim sve do trenutka dok se, zbog gustine, mikser jedva okreće.
    Kako napraviti dobar biskvit za tortu.Kako napraviti dobar biskvit za tortu.
    Sada se vraćamo žumancima. Njih mutimo lagano mikserom.
    Brašno prosijemo odmah na umućena belanca. Brašno obavezno mora biti prosijano!
    Kako napraviti dobar biskvit za tortu.Kako napraviti dobar biskvit za tortu.
    Odozgo na brašno dodajem žumanca.
    Kako napraviti dobar biskvit za tortu.Kako napraviti dobar biskvit za tortu.
    Sada sve zajedno lagano miješam varjačim.Ne pretjerujem sa miješanjem. Kad grudvice nestanu, prestajem sa miješanjem.
    Kako napraviti dobar biskvit za tortu.Kako napraviti dobar biskvit za tortu.
    Pripremam tepsiju. Stavim u nju papir za pečenje i ničim ne premazujem.Tijesto polako i pažljivo izručim u tepsiju i stavim u zagrijanu rernu.
    Kako napraviti dobar biskvit za tortu.Kako napraviti dobar biskvit za tortu.
    Kod prečnika tepsije 25 cm, vrijeme pečenja je oko 40-45 minuta. Rernu za vrijeme pečenje bolje ne otvarati, da tijesto ne «padne».Ispečen biskvit vadim iz rerne, sačekam da se ohladi, nakon toga vadim iz tepsije.
    Kako napraviti dobar biskvit za tortu.Kako napraviti dobar biskvit za tortu.
    Papir se sklanja bez problema. Ovakav je moj biskvit
    Kako napraviti dobar biskvit za tortu.Kako napraviti dobar biskvit za tortu.

    Nema komentara: