• subota, 24. siječnja 2015.

    U mozgu je zapisano koliko ste zaljubljeni



    Znanstvenici tvrde da se odgovor na pitanje koliko će ljubav potrajati može vidjeti u mozgu.
    leptirici-u-stomaku-i-nakon-godina-veze_800x600
    Istraživanje časopisa “Socijalna saznanja i efekti neurologije” kaže da je tajna u moždanim neuronima. Da bi pronašli odgovor na ovo pitanje znanstvenici u New Yorku su proveli istraživanje kako bi utvrdili da li strasna i romantična ljubav može s vremenom postati duga i stabilna veza.
    Upotrijebili su magnetnu rezonancu i snimili mozak 10 muškaraca i 7 žena koji su tvrdili da su i dalje ludo zaljubljeni u svoje supružnike, čak i nakon 21 godinu braka. Istraživači su potom usporedili snimke mozga sa snimcima onih ljudi koji su i ranije učestvovali u eksperimentu, a koji su zaljubljeni tek mjesec dana i utvrdili veliku sličnost.
    Dok je trajalo snimanje, svaki od učesnika je pred sobom gledao u sliku lica svog partnera. Jedina razlika bila je što su dugoročne romantične ljubavi osvijetlile veći dio mozga nego one ljubavi koje su u ranoj fazi, ali su obje pokazale značajnu aktivnost dopamina.
    Povećan dopamin bio je rezultat i u prethodnih šest istraživanja onih koji su u ranijim fazama ljubavi u vezi od 3 tjedna pa do 17 mjeseci. Prema nekim istraživačima to je dokaz da će romantična ljubav preživjeti.

    Nema komentara: