• petak, 27. ožujka 2015.

    19. tjedan trudnoće

    kilogrami u trudnoći

    BEBA: Razvoj bebinih osjetila je u ovim razdoblju vrlo intenzivan! Mozak se sada „specijalizira“ za miris, okus, sluh, vid i dodir. U ovom razdoblju beba je teška oko 200 do 250 grama, a dugačka je oko 15 cm od glave do stražnjice.
    Ruke i noge su duljinom sada u pravom odnosu prema tijelu. Javljaju se zameci trajnih zuba, a iza njih i „pupoljci“ mliječnih. Žlijezde u bebinoj koži luče bijelu masnu tvar – vernix caseosa. Radi se o gustom premazu na koži poput kreme koji kožu štiti od nadražaja, infekcije, a olakšava i prolaz bebe kroz porođajni kanal.
    MAMA: Vaš trbuh se u ovom razdoblju povećao za 20 posto od njegove uobičajene veličine. Kao rezultat naglog rasta, možda će se pojaviti svrbež u donjem dijelu trbuha ili, što je još češće, blago probadanje u jednom dijelu trbuha koje se javlja pri promjeni položaja ili krajem dana. Najčešće se radi o ligamentnom bolu – tetive koje drže maternicu se istežu. To nije ništa alarmantno, ali javite se liječniku ako se bol javlja često ili je prisutna i kada se odmarate. Možda će vam biti od pomoći blaga masaža ligamenata.
    Pupak sada izgleda drukčije – možda se ispupčio i promijenio oblik, a na koži trbuha možete primijetiti žilice. Promjene u razini hormona mogu dovesti do izbijanja pjega na koži, a ožiljci, bradavice se mogu javiti u predjelu ispod pazuha, na unutrašnjoj strani bedara i stidnica može potamnjeti. Linija koja se pojavila od pupka do stidne kosti naziva se linea negra (tamna crta). Također, zbog povećanog pigmenta može vam se pojaviti „maska trudnoće“ – tamne mrlje na gornjoj usni, obrazima i čelu. Ove promjene će vjerojatno nestati ubrzo poslije porođaja. U međuvremenu, ako ste ljetna trudnica, zaštitite se od sunca jer ih ono može pojačati.
    Što vam je činiti?
    • Napravite popis potrebnih stvari. Raspitajte se kod prijatelja i rođaka što biste mogli dobiti od opreme za bebu od njih. Iskoristite svaku priliku koja vam se nudi. To vam može olakšati kod troškova u budžetu (pomislite samo kolike izdatke ćete imati za pelene, kašice…). Stvari i oprema koju bebe stignu nositi ili koristiti su zbog kratkoće upotrebe uglavnom vrlo dobro očuvane.
    • Vodite računa o prehrani. Višak kilograma može otežati nošenje bebe kao i sam porođaj. Osim toga, kasnije se teško skidaju. Ne zaboravite da dijete tijekom trudnoće ne dolaze u obzir, ali je zato zdrava prehrana uvijek dobrodošla!

    Nema komentara: