• petak, 27. ožujka 2015.

    25. tjedan trudnoće

    odmaranje u trudnoći
    BEBA: Beba počinje dobivati na težini! U ovom razdoblju se stvaraju brazde na njenim prstićima (dobija svoj jedinstveni otisak), a razaznaju se i boja i tekstura njene kose. Beba je sada duga oko 34 cm , a teška između 600 i 700 grama.
    Razvija se i bebin centralni živčani sustav. Upravo sada se formira sklonost ka korištenju desne ili lijeve ruke. Beba sada može držati svoja stopala i ima svoje navike, kao što su ritam spavanja i ritam aktivnosti.

    MAMA: Uživajte u vašoj bujnoj kosi! Ona je sada vjerojatno gušća i sjajnija nego ikad prije. Zahvaljujući hormonskim promjenama prirodni ciklus odbacivanja kose se zaustavio i neće početi ponovo do porođaja.
    Maternica sve više raste i vrši pritisak na crijeva pa ćete možda često imati žgaravicu. Izbjegavajte masnu i prženu hranu i ležanje na leđima nakon jela te jedite više manjih obroka tijekom dana.
    Uvećana maternica može uzrokovati i grčeve u području trbuha i u nogama, ali uzimanjem kalcija i kalija ovaj problem se može riješiti. Povećajte unos mliječnih proizvoda ili uzmite tablete kalcija. Banane, grejp, naranče, sušeno voće, gljive i riba bogati su kalijem.
    Prenošenjem cjelokupne težine na nogu koja je u grču ili povlačenjem nožnih prstiju prema cjevanici olakšat ćete si grč koji će prestati.
    Ako vam ginekolog dozvoli, nastavite s tjelovježbom, ali obratite pažnju na sljedeće: ne vježbajte ako ste previše umorni, stanite ako osjetite bilo kakvu bol, vrtoglavicu ili nedostatak daha. Nemojte ležati na leđima i izbjegavajte sportove u kojima možete izgubiti ravnotežu. Pijte dosta vode i odvojite vrijeme i za zagrijavanje i za opuštanje.

    Što vam je činiti?
    • Provjerite da li ste anemični. Ako test krvi pokaže nedostatak željeza (najčešća vrsta anemije) vaš ginekolog će vam vjerojatno preporučiti uzimanje željezo kao dodatak ishrani.
    • Počnite s pripremama za porođaj. Krenite na trudnički tečaj gdje će vam stručno osoblje pokazati kako disati tijekom porođaja, dati vam nogo informacija o njezi djeteta i roditeljstvu i uputiti vas u to kako da se pripremite za odlazak u rodilište.
    • Iznenadite partnera. Budite romantični – zapišite na papir sve što volite kod njega, ispecite mu omiljeni kolač ili jednostavno prošetajte gradom držeći se za ruke. Provodite vrijeme zajedno.

    Nema komentara: