• petak, 27. ožujka 2015.

    31. tjedan trudnoće

    157995336

    BEBA: Beba može okretati glavu lijevo-desno! Izrazito je aktivna – puno se pomiče i često vam ne dopušta spavati. Sada se usporava njezin rast u visinu, ali zato nastavlja dobivati na težini. Ruke, noge i tijelo se popunjavaju i stvaraju se masni jastučići. Kapci su često otvoreni kada je beba budna, a zatvoreni tijekom sna. Pluća su skoro potpuno zrela. Ovog tjedna vaša beba je dugačka preko 40 cm, teška je oko 1500 grama.

    MAMA: Možda povremeno osjećate kontrakcije, koje će tijekom sljedećih tjedana biti jače. To je normalna pojava koju u drugoj polovini trudnoće osjeća mnogo žena. Radi se o tzv. Braxton-Hicksovim kontrakcijama koje su, međutim, nepravilne (obično traju 30 sekundi) nisu česte i bolne. Međutim, ako kontrakcije traju duže od minute i ponavljaju se u razmaku od pet i više minuta tijekom jednog sata, to bi moglo značiti da je porođaj počeo. Nazovite liječnika ako ste zabrinuti, osobito ako ste primijetili krvarenje ili ste i ranije rađali prije termina. Može se dogoditi i da vam iz prsa već kapa kolostrum žućkaste boje. Stavite uloške u grudnjak da biste zaštitili odjeću. Ako vam je grudnjak tijesan, kupite grudnjak za dojilje i to bar broj veći u odnosu na trenutni – kada vam krene mlijeko trebat ćete više mjesta! Kako trudnoća odmiče sve više razmišljate o svojoj bebi i zbog toga vam koncentracija sada može naglo oslabiti. Mogli biste postati zaboravni.

    Što vam je činiti?
    • Informirajte se o dojenju. Saznajte sve o prednostima dojenja, kao i o načinu pripreme grudi prije tog važnog čina.
    • Napravite popis stvari za rodilište. Ne morate još spakirati torbu, ali počnite sa popisom svega što će vam trebati za rodilište.


    Nema komentara: