• srijeda, 6. svibnja 2015.

    Prirodni preparat za njegu: sok od krompira

    Među ljudima je široko rasprostranjeno mišljenje da je sok od svježeg krompira štetan i da ukoliko se konzumira može ugroziti ljudsko zdravlje. Samim tim, sok od krompiraje postao toliko omražen među ljudima, da gotovo nigdje i ne nalazi svoju primjenu. To je greška, a objasnićemo vam i zašto.

    KROMPIR U SVRHU LJEPOTE I NJEGE

    Mišljenje da je ovaj sok štetan, proisteklo je iz činjenice da svjež krompir, pa samim tim i sok od svježeg krompira sadrži alkaloid solanin. To je vrsta otrova, čije dijelovanje može na više načina da se odrazi negativno na organizam.
    Međutim, ono što je važno znati, jeste da se ovaj otrov ne nalazi u cjelokupnom sadržaju krompira ili krompirovog soka, već je prisutan isključivo u zelenim dijelovima kore krompira i u klicama. Kada svjež krompir očistite tako da sa njega potpuno odstranite zelene dijelove i klice, njegov sok možete slobodno koristiti u svrhu njege kože tijela, kože lica i u svrhu njege kose.
    Kako ne biste bili u dilemi kako da upotrebite sok od svježeg krompira u svrhu ljepote, mi ćemo vam pomoći i dati vam prave savjete:

    SOK OD KROMPIRA KAO SREDSTVO ZA BORBU PROTIV CELULITA:

    Ukoliko imate problem sa prisustvom celulita na svojoj koži, predlažemo vam da dva do tri puta nedeljno pre tuširanja uradite sledeće:
    Uzmite jedan veći svjež krompir, operite ga, oljuštite i očistite od zelenih dijelova ili klica. Zatim, krompir izrendajte i taj izrendani sadržaj stavite u dva do tri puta presavijenu gazu. Gazu umotajte tako da dobije oblik loptice u čijoj je unutrašnjosti rendani krompir. Dok se tuširate, odnosno dok vam je koža mokra, ali još uvijek ne i namazana gelom za tusiranje, pritiskajućim kružnim pokretima, trljajte regiju zahvaćenu celulitaom tom lopticom. Obratite pažnju da to traje oko dva do tri minuta, a zatim, normalno nastavite sa tuširanjem.

    SOK OD KROMPIRA KAO SREDSTVO ZA IZBELJIVANJE KOŽE LICA I UKLANJANJE PIGMENTNIH FLEKA:

    Ponekad se može dogoditi da poželite da izbijelite svoju kožu lica, ili da se riješite pigmentnih fleka koje imate na njoj. Ako je tako, uzmite jedan manji svjež krompir, operite ga oljuštite i očistite kako smo gore opisali da treba. Zatim, izrendajte ga i pritiskajući izrendani sadržaj kroz cediljku, izdvojte sok. U taj sok, dodajte dve supene kašike zelene gline u prahu i dve supene kašike limunovog soka. Sve to dobro sjedinite i u vidu maske nanesite na lice.
    Sačekajte da prođe petnaest minuta, a zatim lice temeljno isperite i osušite ga prirodno ne koristeći peškir. Ponavljajte ovakav tretman, jednom do dva puta nedeljno u zavisnosti od mere u kojoj želite da izbelite kožu ili da se rešite pigmentnih fleka.

    SOK OD KROMPIRA KAO PRIRODNI PREPARAT ZA USPORAVANJE STARENJA KOŽE:

    Ukoliko želite da vam koža što duže ostane mlada i blistava, uzmite jedan manjikrompir, očistite ga i iz njega izdvojte sok. Zatim, jednu supenu kašiku tog soka, pomiješajte sa jednom supenom kašikom jogurta. To sjedinite i nanesite na čistu i suhu kožu lica. Sačekajte da prođe deset do petnaest minuta, a zatim temeljno isperite lice i prirodno ga osušite ne koristeći peškir.
    Ovaj tretman, ponavljajte jednom do dva puta nedeljno.

    SOK OD KROMPIRA ZA ZDRAVU I GLATKU KOSU:

    Ukoliko vam se čini da vam kosa nije u potpunosti zdrava i da bi ste mogli da poradite na tome da postane više glatka, sok koji ste iscedili iz jednog većeg krompira, sipajte u dvesta pedeset mililitara umjereno tople vode. To promiješajte i mješavinu upotrebite za zadnje ispiranje kose prilikom svakog pranja. Tretman sa sokom od krompira ponavljajte nekoliko nedelja kontinuirano.

    Nema komentara: