• ponedjeljak, 4. siječnja 2016.

    MEKANE KIFLICE! OVAJ RECEPT JE ZAKON ZA KIFLICE. MEKANE “KO DUŠA”



    SASTOJCI
    Tijesto
    1 kg brašna , glatkog
    3-4 dl mlijeka(za početnike 3 dl mlijeka dosta)
    2 dl vode
    1 dl jogurta
    2 dl ulja
    1 prašak za pecivo 
    1 kocka kvasca
    1 žličica šećera
    1 žličica soli
    PREMAZ
    1 jaje
    Slatka punjenja
    nutela
    pekmez po želji
    smjesa sa makom
    smjesa s orasima
    SLANI NADJEV (za 16 kiflica)
    100 g svježeg sira
    1 jaje
    1/2 žličice Vegete Natur
    srolane i premazane jajom posipajte sa sezamom
    Kombinacija meni najdražeg punjenja
    200 g mortadele na šnite
    200 g sira na šnite
    Narežite na 4 trake i po komad mortadele i sira u svaku kiflicu

    PRIPREMA
    1.
    Kvasac razmrvite, dodajte šećer, žlicu brašna i malo mlakog mlijeka. Izmješajte i ostavite da se diže.
    2.
    Brašno prosijajte, dodajte prašak za pecivo, žličicu soli, promješajte, napravite rupicu u koju prvo stavite dignuti kvasac, a onda sve ostale tekuće sastojke.
    3.
    Sa spiralnim metlicama izmiksajte tijesto u kuglu koja se sam mora odvajati od stjenki posude. Poklopite i ostavite da se kratko digne (cca30 min).
    4.
    Istresite na radnu podlogu i podjelite na 8 djelova. Svaki dio razvaljajte i podjelite na 8 trokuta( 1/2, 1/4, 1/8). Sada rukama na podlozi svaki komad malo razvucite pritiskajući u stranu da budu malo širi u vrhu i duži. Sada taj malo prošireni vrh koji je sad u izgledu slova u zarežite uzdužno 3 cm dva puta. I I
    5.
    dolje na širi dio stavite punjenje po želji, sir sa jajom, šunka sir, nutela, pekmez, orasi, mak, sve opcije punjenja su prema Vašim idejama.
    6.
    Sada s obje ruke primite donje krajeve, prevrnete preko punjenja i lagano pritisnete prstima tako da dobijete jastučić od tjesta i punjenja. Dalje lagano zarolate prema gore i prilikom stavljanaj u tepsiju sa papirom za pećenje lagano zavrnete prema sebi, dolje da se saviju. Premažite ih tučenim jajom po cijeloj površini. Slane možete posuti sezamo i krupnom solju.
    7.
    Pecete na 200 dok ne dobiju laganu boju.

    Nema komentara: