• subota, 26. ožujka 2016.

    Poslije koliko vremena je ok uspostaviti kontakt s bivšim dečkom

    Ako ti npr. kaže da mu je nova devojka trudna a ti ne padneš u nesvijest, znači da su se strasti stišale...


    Čak i ako ste se razišli na dobar način i ostali u dobrim odnosima, ideja o tome da budete prijatelj sa bivšim je blago rečeno, čudna. To je osoba sa kojom ste bili intimni na način na koji niste i nećete biti sa većinom ljudi. Ukoliko ste se voleli, radi se o gubitku i kako god da se završi, raskid nikada nije jednostavan.

    Problem kod raskida sa nekim je u tome što, ne samo da gubite partnera, nego i svog najboljeg prijatelja. Iz situacije u kojoj imate nekog na koga konstantno možete da se oslanjate, i kada vam je dobro i kada je loše, dolazite u situaciju da te osobe više nema. I dok imate svoje prijatelje sa kojima možete da delite stvari, ostaje praznina što ne možete jednostavno da pozovete bivšeg i podelite to sa njim. Verovatno često posegnete za telefonom i poželite da pozovete bivšeg i da mu kađete nešto ali se ipak zaustavite i ne uradite to.

    Ipak, vreme leči sve rane...tako kažu. S obzirom na to da je tako u većini slučajeva, postoji velika verovatnoća da ćete ponovo poželeti da porazgovarate sa bivšim i pokušate da budete u drugarskom odnosu sa njim. Međutim, pre nego što to uradite, treba da budete načisto sa sobom. Evo kada je pravo vreme da ponovo uspostavite kontakt sa bivšim dečkom:

    Kada shvatiš da više nisi ludo zaljubljena u njega.
    Ovo može biti mač sa dve oštrice. Može ti nedostajati u smislu romantike ali ti može nedostajati i kao prijatelj. Ponekad nije baš najjasnije šta ti u vezi svega toga nedostaje, ali je bitno da utvrdiš da li se radi o romantičnim osećanjima ili ne. Uverite se da time nećete izložiti sebe emotivnom bolu.

    Kada nisi pijana.
    Razgovor sa bivšim kada si pod dejstvom alkohola može biti problem. Slanje poruka, mejlova, ili postavljanje bilo čega na Fejsbuk, Tviter ili Instagram ili na bilo koju od društvenih mreža može biti nešto zbog čega ćeš da zažališ sledećeg dana. Kada možeš da slušaš o njegovoj novoj devojci a da ne padneš u nesvest. Ono što je loše kod raskidanja sa nekim je to što će u nekom trenutku početi ponovo da se viđa sa nekim a to nećeš biti ti. Budi sigurna da nećeš u tom trenutku doživeti nalet ljubomore i da ćeš moći normalno da razgovaraš sa njim i njegovom novom devojkom.

    Kada si sigurna da zaista, iskreno možeš biti srećna zbog njih.
    Ovo je verovatno vrlo teško. U zavisnosti od toga kako se vaša veza završila, može proći dosta vremena pre nego što se ponovo osetiš srećnom zbog njega. Ukoliko znaš da će te razgovor sa njim učiniti lažno srećnom i da ćeš se pretvarati da ti je drago zbog lepih događaja u njihovom životu, sačekaj još neko vreme. Pretvaranje da ti je drago može biti iscrpljujuće ali i surovo.

    Ukoliko si prestala da se nadaš da ćete opet biti zajedno.
    Upamti, raskinuli ste s razlogom. Razgovor sa njim uz nadu da ćeš povratiti ono što je nekada bilo je kontraproduktivan za tebe. Treba da nastaviš dalje i ideš napred.

    Ukoliko znaš da možeš da razgovaraš sa njim a da ne osećaš oduševljenje što mu ide loše u životu.
    Likovanje nije baš lepa osobina kod ljudi tako da, bolje sačekajte pre nego što ga pozovete ili mu pošaljete poruku. Nije lepo uživati u tuđoj nesreći, bez obzira što vam je ta osoba slomila srce.

    Kada ne tražiš seks.
    Da, seks sa bivšim možda zvuči bolje nego "kombinacija" za jednu noć, upravo zbog tog osećaja da se dobro poznajete. Ali, ne zaboravite da su tu i emocije kao i intimnost, i dok si rekala "keks" shvatićeš da si se opet zaljubila u njega. Ako nisi i pre toga pričala sa njim, stupanje u kontakt samo radi seksa može značiti novu dramu.

    Kada prođe neko vreme a ti si zaista zabrinuta za njega.
    Ukoliko ste ti i tvoj dečko prekinuli sve veze i čak prestali da imate zajedničke prijatelje a već je prošlo nekoliko meseci i ti nemaš pojma šta se događa u njegovom životu, u tom slučaju je OK da mu pošalješ poruku i pitaš ga kako je. To uradi samo ako si sigurna da ne želiš da obnoviš vezu sa njim ili da likuješ što mu ide loše u životu.

    Kada shvatiš da ima više prednosti nego mana u obnavljanju kontakta sa njim.
    Sigurno postoji mnogo razloga zbog kojih ne bi trebalo da pričate sa bivšim ubrzo nakon raskida i većina tih razloga povezana je sa emotivnim stanjem u kom se oboje nalazite nakon raskida. Ali onog trenutka kada dođeš u stanje u kom razgovor sa bivšim donosi više prednosti nego problema, tada razmotri da ponovo stupiš u kontakt sa njim.

    Kada si prošla kroz tu situaciju sa svojim terapeutom ili prijateljima po hiljadu puta, i već znaš kako ćeš reagovati.
    Terapija može puno pomoći nakon raskida. Ima dosta toga o čemu treba da se priča i na čemu treba da se radi a to su stvari o kojim možda nećeš želeti da pričaš sa svojim prijateljima i porodicom. Dakle, ako misliš da si spremna da opet razgovaraš sa bivšim, bilo bi najbolje da imaš plan za taj razgovor koji ćeš razraditi sa svojim terapeutom ili nekim drugim. Prođi u toj vežbi kroz sve emocije, brige, strahove i ostalo što te muči. Uveri se da želiš da razgovaraš sa njim iz pravog razloga.

    Kada si spremna da čuješ stvari koje možda ne želiš da čuješ.
    Ukoliko ti bivši i njegova nova devojka u sred razgovora saopšte da će se venčati ili da je ona trudna, kako ćeš odreagovati? U suštini, trebalo bi da budeš dobro pripremljena za bilo kakvu vest. Iako ga više ne voliš, to ne znači da će ti biti lako da čuješ nešto tako.

    Kada naučiš da praštaš.
    Lakše je biti kivan nego oprostiti. Oprostiti nekom to što te je povredio je podjednako teško kao i priznati da si pogrešila i izviniti se. Pre tog razgovora moraš biti sigurna da si mu sve oprostila i ukoliko je potrebno, moraš biti spremna da mu se izviniš.

    Kada ti se tako nešto čini ispravnim.
    Samo ti znaš kada je pravi trenutak da pričaš sa bivšim. Ako uzmeš u obzir šta to znači i šta očekuješ od toga i kako da se postaviš. Bez obzira da li ti je potrebno šest meseci ili šest godina pre nego što opet progovoriš sa njim, ne žuri. Osetićeš kada je vreme kada budeš bila spremna. 

    Nema komentara: