• petak, 30. rujna 2016.

    Pravilna njega kose zimi

    Lijepa i zdrava kosa naše je prirodno bogatstvo. Zdrava kosa je izrazito elastična i može se istegnuti 20 do 30% prije nego što pukne. Ljudska kosa je jača od bakrene žice i iste debljine. Različiti štetni utjecaji, loša i nekvalitetna prehrana, centralno grijanje mogu učiniti vašu kosu beživotnom i bez sjaja.




    Svakodnevna njega i pravovremeno uklanjanje problema čim se pojave od velike su važnosti u održavanju prirodne ljepote zdrave kose.
    Tijekom zime vaša je kosa izložena štetnim učincima kao što je vjetar niske temperature i suhi zrak uzrokovan centralnim grijanjem. Centralno grijanje isušuje vlagu iz vlasišta, a jaka hladnoća s druge strane čini kosu lomljivom i suhom. Vlažno vrijeme čini kovrčavu kosu čupavom, a ravnu opuštenom.
    Sve ovo može se riješiti jednostavnim postupcima. Blizu radijatora stavite posudu vode koja će vlažiti zrak ili koristite ovlaživače. Zimi koristite intezivniji regenerator, a za vlažna vremena nanesite na kosu pjenu ili lak. Održavat će vašu frizuru postojanom i stvoriti zaštitni sloj od vlage.
    Ako planirate ići na zimovanje evo na što trebate posebno obratiti pozornost. Na zimovanju su sunčeve zrake jače kada se reflektiraju od snijega, stoga je kosi potrebna zaštita od sunca. Vjetar, naleti snijega, sunce i niske temperature štete vašoj kosi, stoga nosite kapu što više. Kod niskih temperatura kosa prihvaća statički elektricitet i počinje letjeti na sve strane. Da biste to spriječile, prije četkanja poprskajte četku lakom za kosu.
     
    Zbog naglih promjena temperature, ulaska u hotel sa ledenih obronaka, te čestog mijenjanja i skidanja kape, možda ćete morati prati kosu svaki dan. Koristite blage šampone i blage regeneratore da ne bi došlo do do dodatnog isušivanja  i oštećenja kose.
    Pravilna prehrana je izrazito važna za vašu kosu. Da bi vaša kosa bila zdrava i sjajna presudne su bjelančevine. Izvori bjelančevina su meso, riba, sir, jaja, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke.
    Unos integralnih žitarica i namirnica od integralnih žitarica te namirnica što sadrže prirodna ulja posebno se preporučuju za stvaranje keratina, glavnog sastojka kose. Pokušajte pojesti barem tri voćke dnevno, bogate su mineralima, vlaknima i vitaminima. Ako je vaša prehrana raznovrsna, zdrava i uravnotežena, nisu vam potrebni dodatni vitamini koji potiču zdrav rast kose.

    Nema komentara: