• petak, 7. listopada 2016.

    Apetit kod djece


    Jeste li imali problema s hranjenjem djeteta ili je ono već od početka prihvaćalo skoro sve što ste mu nudili? Hoće li apetit kod mališana biti bolji ili lošiji, ovisi od djeteta do djeteta. Ako i dođe do odbijanja hrane najvjerojatnije je riječ o prolaznoj fazi koja neće trajati zauvijek.
    Roditelji se ne moraju zabrinjavati ako njihovo dijete nema apetit sve dok dijete ima normalnu težinu i ne zaostaje u razvoju. Bez obzira što nije potrebno paničariti dobro je znati kako postoje trikovi s kojima će dijete imati bolji apetit, a roditelji će ipak biti malo mirniji.
    Koji su to trikovi zahvaljujući kojima će dijete početi više jesti i imati bolji apetit? Možda se ne radi toliko o trikovima koliko o učinkovitim savjetima koji su se pokazali uspješnima.
    Stručnjaci su mišljenja kako bi djetetu trebalo davati raznovrsno voće i povrće kao i prirodne cijeđene sokove. Radi se o velikoj i različitoj skupini namirnica obogaćenim vitaminima i mineralima, a na temelju kojih će kod djeteta doći do poticanja apetita.
    Sigurno ste primijetili koliko ste gladniji kada izađete iz mora, a ista priča je i s djecom. Nakon pojačane aktivnosti bilo da se radi o plivanju, trčanju, šetnjama ili igranju u parku, vaše dijete neće imati problema s apetitom. Dapače svaki će put samo tražiti da jede.
    Postoji greška koju većina roditelji radi kada im dijete ne želi jesti, u velikom broju slučajeva događa se da roditelji djetetu ponude namirnicu niske kvalitete u kojoj ima velik postotak ugljikohidrata i šećera.
    Pogrešno je vjerovati da će se dijete tako zasititi jer će to trajati kratko vrijeme nakon čega će opet biti gladno. Posljedice takve prehrane  mogu dovesti do problema u radu probave, viška kilograma i manjoj otpornosti raznim infekcijama. Djeci treba izbjegavati davanje hrane između doručka i ručka jer će se tako zasititi i neće moći pojesti konkretan obrok.
    Djetetu je potrebno od samog početka usaditi zdrave navike i učiti ga da se jede za stolom, a ne na kauču ispred televizora. Ne pojede li svaki put što ste mu servirali znači da nije bilo dovoljno gladno ili ste mu jednostavno stavili previše.
    Dokazano je da djeca imaju urođeni instinkt koji će im reći koliko trebaju pojesti. Apetit će kod djece sigurno s vremenom biti bolji.





    Nema komentara: