• srijeda, 5. listopada 2016.

    Oporavak nakon carskog reza

     
    Svaka trudnica tijekom devet mjeseci razmišlja o tome kako će završiti porod i hoće li svoje dijete roditi vaginalnim putem ili carskim rezom. Kako god porod završio najvažnije je da majka i dijete budu dobro, a za sve one koje neće moći roditi prirodnim putem važno je znati koliko traje oporavak nakon carskog reza.
    Žene koje nisu mogle roditi vaginalno nego uz pomoć carskog reza pred sobom su imale duži oporavak jer se ipak radi o operaciji nakon koje je potrebno neko vrijeme kako bi se tijelo oporavilo.
    Oporavak nakon carskog reza podrazumijeva psihičku i fizičku obnovu kada žena pored toga što se mora odmarati ujedno mora voditi brigu i oko svog djeteta. Posebna pomoć je potrebna ženama koje su po prvi put postale majke i tako se susrele s posve novom situacijom u životu.
    Psihički oporavak je važan kako bi se žene s vremenom mogle priviknuti na novu ulogu i steći dovoljno snage da se brinu za malo biće koje u potpunosti ovisi o njima.
    Većina žena se počne oporavljati tek dolaskom iz bolnice kada mogu računati na pomoć supruga, ali i drugih članova obitelji. Problem u početku mogu predstavljati bolovi u donjem dijelu trbuha gdje se nalazi rez i to nakon svakog kašlja ili pokušaja smijanja.
     U tom je periodu potrebno da majke imaju posebni režim prehrane, kako zbog dojenja tak i zbog problema s probavom do kojih obično dolazi nakon poroda. Da bi izbjegle zatvor važno je da obogate namirnice vlaknima koji će potaknuti rad probave. U početku bi trebali nositi odjeću koja neće stiskati na području trbuha.
    Oporavak nakon carskog reza je individualan i ovisi od žene do žene, pa tako i vrijeme potrebno da se tijelo vrati u normalu. Liječnici su mišljenja kako se već nakon dva tjedna možete normalno kretati, ali bez obavljanja teških poslova, a sjedanje za volan izbjegavati mjesec i pol dana nakon poroda.
    Rez će s vremenom biti sve manje vidljiv, a ukoliko ubrzo nakon operacije rana otekne ili dođe do pojave iscjetka važno je da se obratite liječniku jer je vjerojatno došlo do infekcije. Žene koje su rodile carskim rezom trebale bi napraviti pauzu od tri godine prije nego opet odluče zatrudnjeti kako bi se maternica stigla oporaviti.

    Nema komentara: