• subota, 13. prosinca 2014.

    Oslobodite se zanoktica




     


     Zima je sezona zanoktica, koje treba izlečiti i održavati. 


    Zanoktice ruže svaku ruku, čak i kad imate lijepe i lijepo namazane nokte, izgledaćete neuredno i zapušteno. Ali nije problem samo u estetici. Zanoktice moraju da se leče kako ne bi došlo do infekcije, što vodi u gnojnu upalu, koja je izrazito neprijatna i bolna i može dovesti čak i do gubitka nokta.
    – Zanoktice se javljaju usljed upalnog procesa na korijenu nokta, a nastaju kad tanka kožica koja pokriva korijen nokta naglo pukne. Do pucanja dolazi zato što nokat raste mnogo brže nego kožica, pa se ona razvlači dok ne pukne i dok se ne stvori ranica. Ako upalu ne počnemo da liječimo na vrijeme, ona će se proširiti pod sam nokat, što će još više pojačati bolove.

    Nacini  da sami izlijecite i odrzavate zanoktice:

    KREMA NON STOP
    Zanoktice se najlakše pojavljuju kad je koža oko noktiju isušena. Tada se gubi prirodna masnoća koja im daje elastičnost, a tome naročito pogoduju niske temperature i jak vetar. Zato je važno da zimi što češće mažete ruke hidratantnim i hranljivim kremama. Naročito je dobar vitamin E u kapsulama.
    Probušite kapsulu i masirajte zanoktice uljem iz nje.


    RUKAVICE OBAVEZNO
    Kad čistite kuću agresivnim hemikalijama ili nešto ribate vrućom vodom, obavezno stavite zaštitne rukavice. Po hladnom vremenu i jakom vetru takođe nosite tople rukavice.


    VRUĆA VODA NIKAKO
    Ruke moramo da peremo, ali ako to radimo više od deset puta dnevno, ne gine nam dermatitis, čiji su simptomi crvenilo, svrab i perutanje. Da se to ne bi dogodilo, ruke nemojte prati vrelom vodom jer ona momentalno izvlači svu vlagu iz kože. Koristite blage sapune, najbolje s glicerinom i posle svakog pranja dobro obrišite ruke mekanim peškirom. Pritom pazite da vam koža oko noktiju ne ostane vlažna.
     
    MEDENA KUPKA POMAŽE
    Kad se zanoktice pojave, moramo ih izliječiti. Pomiješajte kašiku meda, dvije kašike limunovog soka i pola čaše tople vode, pa u to potopite ruke i držite oko 15 minuta. Potom ih prirodno osušite, a zatim isperite mlakom vodom.

    POTISKIVANJE ČISTI NOKTE
    Potiskivačem pogurajte omekšane zanoktice tako da nokatna ploča ostane potpuno čista, a donje ivice definisane. Potiskivač mora da bude oštar i samo vaš. Pribor za nokte ne dijeli se ni sa kim jer u suprotnom raste rizik od infekcija.

    VIŠAK KOŽE SAMO SMETA
    Makazicama za zanoktice isijecite samo onaj dio kožice koji je iskidan i koji je očigledan višak. Nakon toga, umasirajte toplo maslinovo ulje u zanoktice i sačekajte da ga koža upije. Nemojte prati ruke bar dva sata. Kada jednom uklonite mrtvu koža oko nokta od koje nastaju zanoktice, onda se potrudite da se ta koža više ne skuplja, tako što ćete je redovno potiskivati.

    I NOKTE TREBA HRANITI
    Već je svima poznato da ishrana utiče na zdravlje noktiju i zanoktica. Zato jedite ribu, žitarice, voće i povrće, odnosno sve namirnice bogate vitaminima A, B, C, D i E. Obezbijedite organizmu dovoljno cinka i kalcijuma, oni su takođe veoma važni za održavanje zdravih zanoktica. Izbjegavajte alkohol i šećer.

    Nema komentara: