• srijeda, 14. siječnja 2015.

    GREŠKE KOJE VAŠU KOSU ČINE MASNOM


     


    *Prečesto pranje kose – Naravno, svaka od nas želi da joj kosa stalno izgleda kao da je tek oprana. Ipak, to ne treba da znači da je pametno da je perete svaki dan! Ukoliko kosu prečesto izlažete vodi i šamponu folikul dlake počinje pojačano da luči masnoću kako bi nadoknadio prirodna zaštitna ulja koja pranjem kose ispirate.
    Najbolja mjera jeste pranje kose 2 puta nedjeljno. Ipak, ukoliko je to za vas nemoguća misija, potrudite se da bar imate dan pauze između pranja i da koristite blage šmapone.
    *Pogrešno pranje kose – Mnoge dame pored prečestog pranja kose, kosu peru i na pogrešan način. Prva zabluda: ukoliko stavite više šampona na zamašćenu kosu, bolje ćete je oprati? Greška! Velika količina šampona se lijepi na vlasi kose i mnogo teže ispira i samim tim nakon sušenja utiče da kosa izgleda masno. Idealna mjera šampona je otprililke veličine oraha.
    Bitno je i kako nanosite šampon. Potrudite se da trljate teme glave i nježno masirate šampon u korijen dlake. Tako ćete pospešiti cirkulaciju i bolje prodiranje efektivnih sastojaka. Na kraju dobro isperite kosu dok ne počne da “škripi” pod prstima.
    *Izlaganje kose visokoj temperaturi – Koliko god da volite vruću vodu, nikako nemojte kosu prati vrelom vodom, ali ni izlagati prevelikoj temperaturi fena. Toplota podstiče pojačano lučenje masnoća, jer kosa pokušava da stvori odbrambeni sloj ulja i zaštiti vlas od oštećenja. Kosu je najbolje da perete mlakom, pa čak i hladnom vodom ukoliko možete da izdržite. Hladna voda drži kurtikule zatvorenim i spriječava gomilanje sebuma.
    *Loš izbor četke – Za masnu kosu najbolje je da se nakon pranja iščešlja plastičnom četkom sa zaobljenim vrhovima. Metalne četke nijesu dobre, jer raznose masnoću duž čitave kose.
    *Prevelika količina balzama za kosu – Kada imate masnu kosu balzam vam i nije neophodan. Prvobitna lepršavost vrlo brzo se pretvara u prljavu kosu jer se na balzam koji ostane na kosi veoma lako lijepi prljavština. Umjesto balzama, krajeve premažite rastvorom jedne kašike sirćeta u decilitru vode i pustite da odstoji pet minuta, a potom isperite vodom. Ne brinete, miris sirćeta vrlo brzo nestane.
    *Pretjerano korišćenje maske za kosu – Kupovne maske za masnu kosu obično stvaraju kontraefekat, pogotovo ako ih previše koristite. Teško se ispiraju sa vlasi, a vrlo često sadrže alkohol i druge štetne sastojke koji mogu da oštete dlaku.
    Najbolja opcija jeste da sami napravite masku od prirodnih sastojaka. Sastojci koje bi trebalo da sadrži su: ricinusovo, bademovo, palmino i maslinovo ulje u jednakim količinama. Ulja dobro izmješajte i nanesite na kosu sat vremena prije pranja, a zatim operite kosu na uobičajeni način.

    Nema komentara: