• nedjelja, 4. siječnja 2015.

    Najčešći mitovi o trudnoći




    Da li ste sigurni da je sve što mislite da znate o trudnoći tačno? Evo najčešćih zabluda.
    Znate sve o “ptičicama i pčelicama”? Ponekad vjerovanja o trudnoći uzimamo zdravo za gotovo, a mnoga od njih samo su bapske priče. Evo šta svi “znamo”, a u stvari nije tačno.

    trudnica-610
    Trudnoća traje devet meseci. Trajanje trudnoće može da varira i do pet nedelja, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom magazinu Humana reprodukcija 2013. godine. Termin porođaja zapravo zavisi od vaših godina, težine, ali i težine koju ste imali kada ste se rodili, i mora drugih faktora.

    Seks u trudnoći može da povredi bebu.Ako je vaša trudnoća niskorizična, i lekar vam nije zabranio odnose, samo napred. Ako ste raspoloženi, naravno.

    Ako ste se porodili carskim rezom, vaginalni porođaj nije opcija ni u sljedećim trudnoćama. Iako medicinski podaci ukazuju da je nakon porođaja carskim rezom vaginalni porođaj nešto rizičniji od ponovljenog carskog reza, ako biste željeli da se porodite vaginalno, recite to svom lekaru. Ta opcija postoji, ali morate razmotriti razloge “za” i “protiv” sa ljekarom koji vam je vodio trudnoću.

    Pol bebe utiče na to kako “nosite”. Da li stiže dječak ili djevojčica nema ama baš nikakve veze sa oblikom, veličinom i položajem vašeg stomaka. Dakle, svim onim ljudima (ili svim onim ženama, ruku na srce, muškarci se vrlo rijetko upuštaju u ta predviđanja) koji vam kažu “oooo, nosiš nisko, sigurno je bata” ili obrnuto, kažite “aha, važi, ako ti tako kažeš”.

    Vježbanje je zabranjeno u trudnoći. Šta možete ili ne možete da radite dok ste u drugom stanju zavisi isključivo od toga kako se osjećate i od toga šta vam kaže ljekar. Naravno, ako nikad u životu niste vježbali, trudnoća nije pravi trenutak da počnete da se satirete, ali jeste idealno vrijeme da u dogovoru sa jlekarom napravite plan vježbanja i zdrave ishrane i da ga se pridržavate.

    Višak kilograma će otići na porođaju. Na porođaju se obično izgubi između 4 i 7 kilograma. Ostatak će nestati tokom sledećih 9 ili 12 meseci. Samo se ne uzbuđujte oko toga. Priroda je to sve sama udesila, pa dojenje na primer ubrzava taj proces.

    Treba da jedete za dvoje. Imajte u vidu da je taj “drugi” dosta dugo sasvim malecak i sigurno mu ne treba dodatna porcija bilo čega, a naročito ne čokolade, sladoleda ili tako nečega. Ako ste se i ranije hranili zdravo i pridržavali izbalansiranih obroka, dovoljno je da dodate jednu, dvije zdrave užine dnevno (ukupno oko 300 kalorija).

    Sve žene mogu da doje, samo ako to žele. Dojenje nije uvijek stvar ličnog izbora. Ako to želite, a ipak se ispostavi da ne ide, nema razloga da prebacujete sebi.

    Određene namirnice ili seks mogu da izazovu porođaj. Ovo jednostavno nije tačno.

    Nema komentara: