• petak, 22. svibnja 2015.

    Kako da izbegnete NAJSLAĐEG UBICU: Postoji mnogo zamena za šećer,ali nisu sve zdrave!

    Kako da izbegnete NAJSLAĐEG UBICU: Postoji mnogo zamena za šećer, ali nisu sve zdrave!
    Šećer je zvanično postao neprijatelj broj jedan vitkog stasa i fizičkog zdravlja. On je sa te pozicije brzo smenio masti, pa sada sve više naučnih istraživanja govori o opasnostima “slatkog ubice”. Zato je tržište danas puno raznih zamena za šećer – za neke od njih nikad niste ni čuli, a neke su samo naizgled zdravije od šećera. Nutricionista Milka Raičević otkriva koje su zamene dobre i zašto.
    Postoje i zdrave zemene za šećer, Foto: profimedia.rs
    – Šećeri se danas kriju gotovo u svim namirnicama, ne samo u slatkišima. Ima ih, na primer, ukečapu pa i u slanim paštetama. Zato je jako bitno da čitate etikete kako biste videli koliko šećera sadrži ono što kupujete. Čak i kada pazimo činejnica je da u toku dana možemo da unesemo više od 22 kašike šećera, a da toga nismo ni svesni. Dozvoljeni zdravi unos šećra je 9 kašika – ističe Raičević.
    Umesto šećera zato možete da koristite razne prirodne zamene, sa kojima takođe treba biti obazriv. Pojedini prirodni zaslađivači imaju isto ili čak više fruktoze nego običan šećer.
    – To ih svrstava među „loše ugljene hidrate“ – koji nemaju ni vitamine ni minerale, a izazivaju skok šećera u krvi. Uz to utiču da dođe do manjka B vitamina i nekih minerala, što uzrokuje umor i pad energije – objašnjava ona.
    Prirodne zamene za šećer
    1. Javorov sirup
    Dobija se posebnim načinom prerade iz javorovog drveta. Ima visok sadržaj saharoze, a malo fruktoze i sadrži važne antioksidanse. Ipak, budući da sadrži friktozu, treba paziti sa unosom ovog sigura.
    2. Agava sirup
    U pitanju je sok od lišća plave agave. Nekada je preporučivan kao jedna od najzdravijih alternativa šećeru, a danas se nalazi na “crnoj listi” zbog visokog sadržaja fruktoze. Veoma je sladak, pa se koristi manja količina nego šećera,ali čak 75 do 90 odsto sirupa čini fruktoza.
    3. Melesa
    Kao nusprodukt proizvodnje šećerne trske dobija se melesa. Bogata je svim hranljivim materijama koje su izdvojene iz šećera tokom prerade procesa – gvožđem, bakrom, magnezijumom, cinkom, kalcijumom, kalijumom. Ipak, voditeračuna jer je puna fruktoze.
    4. Med
    Cvetni nektar koji skupljaju pčele dugo važi za jednu od najzdravijih zamena, budući da ima antibakterijsko dejstvo, sadrži vitamine i ima manje kalorija od šećera. Međutim, sadrži 40 posto fruktoze.
    5. Stevija
    sve popularnija u poslednje vreme, stevija se dobija od lišća istoimene biljke. Ne podiže nivo šećera u krvi, nema kalorije i slađa je od šećera 300 puta, pa se koristi u jako malim količinama. Jedina mana je što održava želju za slatkišima.

    Nema komentara: