• četvrtak, 5. studenoga 2015.

    Dunja i njena ljekovita svojstva!iskoristite ih ove jeseni!


    dunja

    Iskoristite dunje ove jeseni i napravite sebi čaj protiv kašlja,losion za lice,obogatite vaš organizam vitaminima i to sve pomoću dunje!Nevjerovatno koliko je zdrava!
    Dunja  sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2,  karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.
    Dunjin sok već od davnina liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena a kuhana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želudačne i crevne sluzokože.
    Dunja se upotrebljava i za liječenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija.
    Čaj od dunjinih sjemenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proliva.
    Čaj od dunje blagotvorno djeluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.
    Može se koristiti i kao melem za opekotine tako što će te izdrobite 10 g sjemenki dunje, preliti sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblog.
    Dunje možete konzumirati i u vidu zaslađivača za, na primjer, čajeve!
    Priprema: Sameljite kilogram dunja, iscijedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuhajte, a kada se ohladi sipajte u sterilisane flaše.Jako je ukusan!
    Dunja se može koristiti i u kozmetici odnosno možete napraviti losion od dunje!
    Priprema losiona od sjemenki: Sitno isjeckati 1 kašičicu sjemenki, a zatim ih usitniti u avanu i preliti sa dvije kašičice proključale vode. Dobro promiješati i ostaviti da odstoji 10 m
    inuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucale usne i mjesta na licu sa izraženim borama.

    Nema komentara: