• petak, 30. rujna 2016.

    Prehrana za visok krvni tlak

    Visok krvni tlak je opasno stanje koje nije lako prepoznati jer skoro da i nema simptoma, a može uzrokovati probleme u radu srca, bubrega, moždani udar i aneurizmu. Važno je odlaziti na redovite kontrole kako bi se na vrijeme otkrilo postoji li hipertenzija ili povišeni krvni tlak.
    Povišeni krvni tlak mnogi nazivaju tihim ubojicom budući da nema znakova po kojima bi ga se moglo detektirati sve dok ne dođe do oštećenja određenih organa. Moderan način života s puno stresnih trenutaka i sve manje vremena za odmor jedan je od razloga zašto je sve više onih koji imaju problema s tlakom.
    Stres nije jedini razlog zašto je sve više ljudi koji se bore s povišenim vrijednostima tijekom mjerenja tlaka. Među glavnim razlozima navodi se nedovoljno aktivnosti kao i nezdrava prehrana. Upravo su zdrave prehrambene navike jedan od načina kako si možete pomoći prirodnim putem da bi regulirali stanje koje može biti opasno po život.
     Važno je promijeniti način života i što prije krenuti s aktivnostima koje će pomoći da se popravi zdravstveno stanje i kvaliteta življenja. Potrebno je prestati s pretjeranim unosom slatkiša koji obiluju šećerom kao i s namirnicama koje u sebi imaju najviše nezdravih masnoća.
    Koja je najbolja prehrana za osobe s visokim krvnim tlakom? Odgovor leži u namirnicama kao što je plava riba, piletina i puretina, voće i zeleno lisnato povrće. S promjenom životnih navika možete krenuti tako što ćete sastaviti jelovnik te raspored što ćete koji dan konzumirati.


    Vjeruje se kako bi tri puta tjedno trebalo jesti ribu kao i mliječne proizvode. Meso ne treba jesti svaki dan, dovoljno je nekoliko puta tjedno, a ne treba zaboraviti na voćne užine obogaćene potrebnom količinom vitamina.
    Na popis namirnica koje će postati dio vaše svakodnevice treba dodati i maslinovo ulje koje će polako zamijeniti biljno ulje, a s vremenom je potrebno obogatiti prehranu hranom koja obiluje vlaknima. Njih možete pronaći u mahunarkama, orašastim plodovima te voću i povrću.
    U većini slučajeva okrećite se svježim namirnicama umjesto konzerviranim, a sol ne morate u potpunosti izbaciti nego samo smanjiti količinu. Uz dovoljno kretanja i zdrave namirnice vaš će krvni tlak biti pod kontrolom, a vi ćete se bolje osjećati.

    Nema komentara: