• petak, 30. rujna 2016.

    Pretilost kod djece

    Kao roditelj trudite se učiniti najbolje za svoje dijete i u svakom trenutku biti uz njega i pomoći kada je to najpotrebnije.
    No što kada se nađete u situacijama kada znate što treba učiniti kako bi vašem djetetu bilo dobro i kako bi se normalno razvijalo bez zdravstvenih tegoba, ali ste svjesni kako dijete na to neće dobro reagirati?
    Pretilost je postao jedan od najvećih problema današnjice kod raznih dobnih skupina, pa tako i djece. Upravo se pretilost smatra jednim od čestih problema s kojima se roditelji suočavaju, najviše zbog toga što je teško objasniti djetetu kako neko vrijeme ne smije jesti ono što voli.
    Kada dijete ima problem s viškom kilograma važno je da se pronađe način kako da smršavi bez štetnih posljedica za organizam. Dobro je što roditeljima u ovom slučaju mogu pomoći nutricionisti koji će svojim savjetima dati orijentir kojim putem krenuti.
    Želite li pomoći mališanu da zdravo mršavi i da kroz taj period prođe što bezbolnije najbolje je da mu vi kao roditelj poslužite kao primjer.
    Istraživanja su pokazala da djeca čiji roditelji paze što jedu i vode aktivan život imaju manje ili nemaju uopće problema s kilogramima. Želite li olakšati mališanu, počnite i vi jesti zdrave namirnice bogate vrijednim i hranjivim sastojcima i krećite se što više.

    Važno je djetetu pokazati koliko je dobro biti aktivan, a to ćete najlakše učiniti tako što ćete s njim u početku boraviti što više na otvorenom ili ćete se zajedno igrati kod kuce. Vrijeme ispred televizora i računala treba svesti na najviše dva sata na dan.

    Pomozite djetetu pri njegovim prvim koracima u samostalnom hranjenju. Nije dobro tjerati dijete da pojede do kraja, ako je ono u međuvremenu počelo pokazivati znakove kako je sito. Dokazano je da djeca u najmlađoj dobi imaju instinkt koji im govori koliko je hrane potrebno. Vjerujte svom mališanu ili će se instinkt izgubiti i počet će jesti više nego treba.
    Zdrave prehrambene navike počinju s doručkom koji ne treba preskakati. Dijete ujutro treba dobiti obrok koji će u sebi sadržavati bjelančevine, ugljikohidrate i vitamine.
    Djeca koja preskaču doručak od najranije dobi imaju veću vjerojatnost da će jednog dana biti pretila. Omogućite najmlađim članovima obitelji sve preduvjete za sretno i zdravo djetinjstvo.

    Nema komentara: