• četvrtak, 6. listopada 2016.

    Domaće pecivo

    Sjedite i razmišljate o tome kako vam je zamirišao poznati miris domaćih peciva? Sjećate se kada ste ih jeli kao mali i sada ih želite probati još jednom? Uz provjereni recept  za domaća peciva moguće je napraviti pravu poslasticu u kojoj će uživati sve generacije.
    Ne postoji ljepši i finiji miris od tek ispečenog peciva čiju toplinu osjetite čim ga primite u ruke. Prednost toplih peciva i kruha je što ih taj trenutak možete jesti same bez bilo kakvog namaza. Domaća su još finija i primamljivija, a pogotovo ako ste u njih dodali sve omiljene začine.
    Želite li sami napraviti domaća peciva, slijedi jednostavan i zanimljiv recept zahvaljujući kojem ćete uživati u jedinstvenom okusu peciva, koje ste sami umijesili i nakon toga ispekli.
    Sastojci:
    • 400 g glatkog brašna
    • 1/2 žlice šećera
    • 1/2 žlice soli
    • 1/2 male žlice suhog kvasca
    • 1 žlica ulja
    Prije nego krenete raditi smjesu, oslobodite radnu površinu i napravite dovoljno mjesta kako bi mogli oblikovati željene oblike. Uzmite sve sastojke i napravite smjesu koja treba odstajati pokrivena oko sat vremena. Prije toga dodajte ulje i pokrijte smjesu krpom.
     Nakon što je isteklo potrebno vrijeme uzmite tijesto i krenite oblikovati peciva kako god vama odgovara. Možete raditi što želite, važno je da na kraju okus bude onakav kakvom ste se nadali, dok će se obliku najviše veseliti djeca.
    Kada ste napravili željeni oblik, vrijeme je da pripremite posudu za pečenje u koju ćete poslagati kuglice od tijesta. Kada ste dodali ulje poslažite peciva i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Peciva je potrebno peći sve dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Tada ćete biti sigurni da su pečena.
    Peciva kada su gotova treba ostaviti sa strane dok se malo ne ohlade kako bi ih mogli jesti. Želite li ih servirati gostima možete kao zamjenu za kruh ili kao dio predjela uz malo svježeg sira. Takva peciva mogu se upotrijebiti kao prilog ili kao glavno jelo ukoliko ih odlučite napuniti određenim nadjevom.
    Na vama je da odaberete najbolju moguću kombinaciju koju ćete servirati svojim gostima ili samo članovima obitelji. Sve je dobro dok imate volju kuhati jer ne postoji strah da iz vaše kuhinje neće svako malo izaći novi recept.

    Nema komentara: