• nedjelja, 5. travnja 2015.

    Muško-ženski svijet emocija

    Razlika muškarca i žene seže do samih početaka i to zahvaljujući kromosomu Y koji je zaslužan za mušku populaciju, što podrazumijeva i slavni nam hormon testosteron. On je pak zaslužan za fizički izgled muškarca te oblikuje različite dijelove mozga u muškaraca drukčije nego kod žena. Ova im razlika omogućuje dodatno snalaženje u vremenu i prostoru. Naime, žene brže nauče govoriti, imaju sposobnost naučiti više riječi. Nadalje, govore tečnije i bolje su u rješavanju verbalnih zagonetki, ističu stručnjaci.
    Prostor i vrijeme muškarci doživljavaju kao koordinantne sustave u kojima su jasne strane svijeta, kao i događaji koji su se dogodili prije i kasnije, dok se žene orijentiraju pomoću emocionalnog sjećanja, tako što pamte stvari koje su na njih ostavile snažan dojam.
    Znate da izraz „ženska intuicija“ nije izmišljotina? Naime, jača lijeva polutka mozga ženama donosi veću sposobnost opažanja i razumijevanja tuđih emocija. Lijeva i desna polutka mozga kod žena međusobno su umrežene te su u stanju sagledati širu sliku te otkriti povezanost između različitih pojmova i područja.
    Žene i stres
    Jasno, ženski organizam osjetljiviji je na stres, što je dokazano proučavanjem tisuće parova dvojajčanih blizanaca. Žene doživljavaju depresiju pri nižoj razini stresa; tu nam priroda nije baš bila priklonjena.
    Kod žena tijelo pod stresom proizvodi više hormona stresa i dulje nego u muškaraca. To možemo zahvaliti spolnom hormonu progesteronu koji je odgovoran za sve „burnije reakcije“ te još onemogućuje stresnom mehanizmu da se isključi. Nije uzalud Sokrat izjavio da “treba više strahovati od ljubavi žene nego od mržnje muškarca!“
    Ipak, ženska brižnost i osjetljivost rezultira većom brigom o sigurnosti u prometu, dok muškoj populaciji, što se ceste tiče, brzina nije strana. A što je s parkiranjem? Istina, tu su svoji na svom, jer parkiranje nalaže bolju orijentaciju u prostoru i sposobnost manevriranja, al’ lako se i to riješi vježbom. Znanstvenici smatraju da su žene odgovorniji vozači zahvaljujući estrogenu, spolnom hormonu koji povoljno utječe na neuralnu aktivnost u prednjem režnju mozga, namijenjenom usvajanju i poštivanju pravila.
    Raspravu o tome tko je bolji vozač na stranu, kako objašnjavamo činjenicu da žene uglavnom budu razočarane?
    Muškarci i žene razlikuju se i u okolnostima pod kojima će biti „dobri“ ili „nestašni“. Biološki gledano, porivi su oblikovani reproduktivnom ulogom. Uglavnom, da ne ulazim u tematiku, dovoljno je samo povezati biologiju s matematikom i dobit ćete odgovor zašto žene nerijetko budu razočarane postupcima muškaraca. Modernom muškarcu bi dobar savjet bio da se ne treba više plašiti za opstanak vrste te da težnje iz nekih bivših vremena stavi malo na loptu.

    Nema komentara: