• srijeda, 9. rujna 2015.

    Šta je BOKVICA i za šta se sve upotrebljava?

    Trputac ili kako je u narodu poznata BOKVICA je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smešteni pri dnu uspravne stabljike. Cveta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama…
    Postoje tri vrste bokvice – ženska širokolista, muška uskolista i srednju. List bokvice sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida.Iako su sve tri tipa bokvice ljekovita i imaju isti sastav u narodu se najviše koristi ženska bokvica.
    Ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno verovanje dobilo i naučnu potvrdu.
    Ova biljka je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, bokvica čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit…
    Ako stavite list bokvice u cipele, izlečićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.
    Svjež sok od bokvice, isceđen iz listova biljke, koristi se za liječenje upale želuca i creva. Dovoljna je jedna kašika dnevno riješiće vas svih tegoba.
    Svježi sok od bokvice dobićete tako što bokvicu dobro operete i izcjedite u sokovniku,te pomješate s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku.
    Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, rešićete se i glavobolje.
    Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.
    Ako imate bolove u uhu ,nakapajte nekoliko kapljica svježeg soka odbokvice i bol će proći.
    Da b iste ojačali svoj organizam,u jedan kilogram čistog planinskog meda dodajte 300 g svježih listova bokvice koju ste prethodno dobro oprali, osušili i samljeli.Pre svakog obroka uzimajte po jednu kašiku ovog melema.

    Nema komentara: