• petak, 30. rujna 2016.

    Bol u jajnicima

    Jajnici su organi koji se nalaze s jedne i druge strane maternice, a čija je uloga i više nego važna za svaku ženu budući da s jedne strane svaki mjesec puštaju jedno jaje, a s druge strane proizvode hormone zahvaljujući kojima svaki mjesec dolazi do menstruacije.
    Svaka žena bi trebala paziti na svoje zdravlje i odlaziti na redovite kontrole kod lijecnika kako bi na vrijeme reagirala ako dođe do bilo kakvih promjena. Jedna od situacija kada se ne smije čekati i kada je potrebno reagirati na vrijeme je kada se javi bol u donjem dijelu trbuha.
    Bol može značiti više toga, a ukoliko se radi o reakciji svaki put dok mokrite i nakon toga, moguće je kako se radi o jajnicima. Dobro je razlikovati dvije vrste boli koja može biti kronična i akutna. Kronična može doći polako i potrajati duže vrijeme dok se akutna javlja brže i traje najviše nekoliko dana.
    Bol u jajnicima predstavlja jedno od najčešćih stanja s kojim se žene suočavaju, a koje se može javiti tijekom trajanja menstruacije kao i u periodu koji prethodi mjesečnici te u trenucima ovulacije. Takvi bolovi se javljaju povremeno, blažeg su intenziteta i ne traju dugo.
    Ako se bolovi počnu javljati van spomenutih perioda i ako se pojačaju, to je znak da treba što prije otići kod lijecnika kako bi utvrdili što se trenutno događa u organizmu i je li došlo do upalnog procesa koje treba lijeciti.
    Dođe li do tegoba to ne mora odmah značiti da ćete osjetiti bol na oba jajnika. U većini slučajeva ona se javlja samo na jednom jajniku i to onom gdje postoji neka smetnja, a koja može biti rezultat upale ili spolne bolesti klamidije.
    Upalu jajnika ćete prepoznati po konstantnoj oštroj boli prisutnoj u donjem dijelu trbuha te otežanom mokrenju, a kod nekih se može javiti i krv u mokraći.
    Potrebno je objasniti doktoru kada je počela bol i kakvog je intenziteta kako bi mogao što prije odrediti terapiju. Pored ultrazvuka vjerojatno ćete morati obaviti i urinokulturu kako bi se utvrdilo radi li se o prisutnosti određene bakterije. Važno je što prije početi s terapijom kako bi opet mogli normalno funkcionirati.

    Nema komentara: