• petak, 30. rujna 2016.

    Kako bebi olakšati grčeve


    Mnoge majke koje doje pokušavaju svojom prehranom izbjeći pojavu grčeva. One koje koriste reduciranu prehranu, ne mogu izbjeći pojavu grčeva. Grčevi nastaju zbog nedovoljne razvijenosti djetetova probavnog sustava i prestaju nakon trećeg mjeseca života, tek kada dijete ojača.
    Najvažnije je da svoje dijete pravilno dojite i da je pravilno postavljeno na prsa za vrijeme dojenja. Nepravilan položaj može otežati djetetu mogućnost da izvuče mlijeko, a može se i nagutati zraka što dodatno pogoršava grčeve.
    Važno je da dijete isprazni do kraja svaku dojku, a razlog je što prvo mlijeko, ono manje masno i hranjivo vrlo lako izlazi iz dojke te tada dijete guta i više zraka. Najhranjivije u mlijeku dolazi tek na kraju pa je stoga bitno da dijete dojku podoji do kraja, jer će inače ostati gladno i nagutat će se zraka.
    Pokušajte s masažom trbuha kako bi se djetetu oslobodili plinovi. Djetetu masirajte trbuh kružnim, nježnim pokretima. Možete nanijeti na ruke malo ulja, bademovog ili maslinovog, kako bi djetetu bilo što ugodnije. Topla voda je također dobra za opuštanje mišića, a samim opuštanjem će se lakše osloboditi plinovi koji muče dijete.

    Jedna od metoda za smanjenje grčeva su topli oblozi koji se stavljaju na donji dio djetetova trbuščića koji opuštaju i olakšavaju ispuštanje plinova. Možete koristiti tetra pelenu koju namočite u toplo ulje i čekate da se ohladi tako da djetetu bude ugodna temperatura. Stavite pelenu na trbuh, na područje ispod pupka na pola sata.
    Djetetu također godi ugodan šum jer je beba u trbuhu navikla na lagan zvuk plodne vode koji uspijeva umiriti dijete. Neke bebe se umire kad čuju mlaz vode ili zvuk sušila za kosu, dok druge s umirujućom glazbom poput šuma mora.
    Ako ništa ne pomaže zaustaviti plač vaše bebe obratite se pedijatru. On će vam savjetovati da pokušate s čajevima, kapima ili sirupima za uklanjanje grčeva. Grčevi su normalna pojava, nemojte se zabrinjavati. Zasigurno vam je teško vidjeti kako se beba muči i pati, ali to će proći do trećeg mjeseca njezinog života.

    Nema komentara: