• petak, 30. rujna 2016.

    Pelenski osip kod beba


    Pelenski osip se često javlja kod beba i to u dobi  između devet i dvanaest mjeseci. On se vrlo često javlja u blažem obliku koji prođe za najviše dva dana uz tretiranje, odnosno mazanje upaljenog područja.
    Nerijetko prelazi u gljivičnu infekciju i tada se svakako obratite pedijatru da vam da propisane lijekove jerlijecenje će biti malo duže.
    Pelenski osip se prvo pojavljuje samo na jednom, manjem mjestu, a zatim se širi. Najviše zahvaća pregib na nogama i oko genitalija, jer tamo dolazi rub pelena. Područje koje je upaljeno je suše od okolnog područja, a ako se radi o jačoj upali tada oporavak traje duže zbog vlaženja iziritiranog područja.
    Vlažna i topla područja su idealno okruženje za razvoj gljivica, a ako primijetite crvenilo u predjelu koje pelena pokriva, ono će vjerojatno brzo nestati. Ako se radi o gljivičnoj infekciji primijetit ćete više crvenih mrlja na nadraženom području ili bijelih točkica, a ako se radi o bakterijskoj infekciji dijete će imati povišenu temperaturu te postoji mogućnost nastanka malenih prištića.
    Bebina koža je nježna pa u kontaktu s urinom istolicom postoje velike mogućnosti nastanka pelenskog osipa. Najčešće se javlja kod djece koja idu u vrtić zbog neredovitog mijenjanja pelena zbog velikog broja djeca. Pelenski osip se također može pojaviti i kod beba koje se redovito presvlače i njeguju jer je koža beba jako osjetljiva i nježna, a neke bebe tako reagiraju i kod savršene njege.

    Osip može biti i alergijska reakcija na pelene, vlažne maramice ili se može javiti zbog uvođenja krute hrane uprehranu bebe… Ako dojite obvezno izbacite iz svoje prehrane naranče, rajčicu i sve što je i malo kiselo jer povećana kiselost u djetetovoj stolicidovodi do nadraživanja kože.
    Ako vaša beba ima pelenski osip mijenjajte joj pelene što češće, kako iziritirano područje ne bi bilo vlažno. Nemojte je brisati vlažnim maramicama, nego je prebrišite mlakom vodom i vaticom i obvezno osušite njezinu kožu. Bitno je da beba provodi što više vremena bez pelene, jer zrak ubrzava oporavak oštećenog područja. Prilikom presvlačenja nanesite na bebinu guzu tanak sloj kreme i razmažite ga.
    Osip se najčešće pojavljuje kada je djetetov imunitet vrlo slab, kod rasta zubića, prehlade…
    Kako bi spriječili pelenski osip, bebina guza mora biti što više suha, pelene se moraju što češće mijenjati, brišite područje mlakom vodom i vatom i neka bude što više bez pelena na zraku. Pelenski osip bi trebao brzo nestati pa nakon toga nastojte primjenjivati ove metode kako se osip ne bi vratio.

    Nema komentara: