• petak, 30. rujna 2016.

    Nadutost kod žena


    Nadutost se javlja kod gotovo svake žene s vremena na vrijeme. Može biti uzrokovan zadržavanjem velike količine tekućine, može se pojaviti prije menstruacije ili kao posljedica konzumacije hrane.
    Kako bi izbjegli nadutost pokušajte primijeniti neke od metoda. U prvom redu izbjegavajte gazirana pića. Izbacite ih iz svoje svakodnevice i posegnite za vodom. Mjehurići u gaziranim pićima stvaraju nadutost dok voda čisti organizam, najzdravija je i odlična metoda za rješavanjem nadutosti.
    Izbjegavajte tešku i brzu hranu a konzumirajte hranu koja je bogata kalijem. Kalij pomaže kod uravnoteže tekućine i tako sprječava nadutost.
    Jedite više voća i povrca poput banana, manga, dinje, špinata, rajčice… Oni potiču smanjivanje viška tekućine u organizmu.
    Posebnu pažnju obratite da kod jedenja, pušenja i pijenja držite usta zatvorena. Ako će vam usta biti otvorena gutanjem ćete unijeti velike količine zraka i pojačati nadutost.
    Unos ugljikohidrata smanjite na minimum. Izbjegavajte kruh i tjesteninu. Posebno smanjite unos ugljikohidrata navečer, jer ćete se ujutro osjećati vrlo napuhnuto.
     Izbjegavajte slatkiše, a posebno zaslađivače. Umjetni zaslađivači uzrokuju probavne tegobe i nadutost. Posebno izbjegavajte žvakaće gume i bombone.
    Ako ste jedna od onih žena koja se osjeća naduto prije menstruacije, pokušajte svakodnevno unijeti u svoje tijelo dovoljnu količinu kalcija i magnezija. Dovoljna količina kalcija i magnezija u tijelu sprječava predmenstrualne simptome.
    Kada se nikako ne možete riješiti nadutosti, pokušajte s metodom masaže trbuha. Masirajte trbuh u smjeru probavnog sustava.
    Jogurtom također možete poboljšati svoju probavu i riješiti se nadutosti. Jogurt i mliječni proizvodi sadrže probiotik, a u sebi imaju i vitamin B te tako pospješuje probavu, smanjuju bol u trbuhu i nadutost.
    Kako bi se riješili napuhnutog trbuha pokrenite se. U svoju svakodnevicu uvrstite tjelovježbu. Puno se krećite i hodajte i imat ćete zdravu i bolju probavu. Fizička aktivnost će pokrenuti vaše tijelo, osjećat ćete se fizički puno bolje, nećete imati problema sa svojom probavom. Ako se još uz to počnete zdravo hraniti problemi će sigurno nestati i vi ćete se osjećati puno bolje.

    Nema komentara: