• petak, 30. rujna 2016.

    Savjeti za samohrane majke


    Biti roditelj je teško, a iako se radi o posebnoj i lijepoj ulozi s kojom pomažete svom djetetu da jednog dana odraste u odgovornu i dobru osobu, istina je kako se radi o jednom od najtežih i najodgovornijih poslova u kojem skoro svaku odluku morate donijeti sami.
    Stručnjaci postoje da vam udijele pokoji savjet, ali konačna odluka je na svakom roditelju koji bi ipak trebao znati što je najbolje za njegovo dijete. Koliko god bilo teško kada su u odgoj djeteta uključena oba roditelja koji jedan drugog nadopunjuju dijeleći mnoge poslove da bi se svatko od njih podjednako mogao posvetiti djetetu, još je teže kada cjelokupan odgoj padne na leđa samo jednog roditelja.
    Danas ima puno samohranih majki i očeva koji pokušavaju svom mališanu pokazati da i uz samo jednog od njih može imati sve preduvjete da se jednog dana osamostali i postigne sve što je naumilo. Upravo zato što je samohranim roditeljima teže i napornije, slijede savjeti uz koje će im biti malo lakše i koji će im poslužiti kao orijentir i smjernica u odgoju najmlađeg člana obitelji.
    Za sve majke koje su same s djecom potrebno je da imaju raspored s kojim će moći obaviti sve što su planirale. Radi li se o nekoj od aktivnosti na koju idu bez djeteta, važno je da se na vrijeme organiziraju kako bi im tko imao pričuvati dijete. To može biti prijateljica, baka, sestra, netko kome vjerujete.
     Ne zaboravite koliko je važno to što radite i kako vam je daleko teže nego drugim majkama i zbog toga se ne treba zaboraviti pohvaliti. Nagradite sebe velikim osmijehom i recite si koliko ste bili dobri i koliko se trudite za svoje dijete. Važno je da zadržite optimizam i pozitivan duh te dijete što češće okružite pozitivnom energijom.
    Nemojte biti rob svakodnevne rutine kao što je pospremanje stana. Ako ponekad ne stignete sve popeglati ili oprati suđe, nema veze. Nakon što je dijete podmireno, a vi ste uspjeli obaviti neke svoje rituale zbog kojih ste sretniji kao što je ispijanje kave, možete početi razmišljati o onome što je još ostalo za napraviti. Sve je u planu i dobroj organizaciji. Tako će svakoj majci biti lakše odraditi zajedničke aktivnosti s djetetom i one koje voli odraditi sama.

    Nema komentara: