• petak, 30. rujna 2016.

    Što kada dijete ima zatvor


    Sve majke i očevi koji su postali roditelji po prvi put prolaze kroz jedno od najzanimljivijih perioda u svom životu u kojem će se susresti s velikim brojem izazova kao što je zatvor djeteta.
    Dok će se s jedne strane veseliti najmlađem članu obitelji, s druge strane većinu vremena neće biti sigurni što rade i za svaku radnju će imati potrebu da se konzultiraju s roditeljima koji već imaju iskustva.
    Koliko god ponekad bilo teško činjenica je kako se sve to s vremenom zaboravi jer u sjećanju najviše ostaju samo lijepe uspomene kada ste svom djetetu pružili koliko ste mogli da se razvije u odgovornu osobu.
     Postoji puno nedoumica s kojima se roditelji susreću, a među njima je i prehrana. Kada beba treba krenuti na dohranu? Hoćete li joj davati samo svoje mlijeko ili ćete kombinirati s umjetnim?
    Sve su to pitanja koja su si roditelji postavili barem jednom u životu. Prehrana je važna kako bi dijete dobilo sve što treba i kako bi imalo normalan rad probave.
    Za razliku od beba na majčinom mlijeku kada je normalno da do tri dana nemaju stolicu, kod veće djece već nakon tri dana bit će potrebna terapija.
    Zatvor kod djece još je jedan problem s kojim se roditelji često znaju susretati i zato je dobro znati što više o njemu kako bi ga se što prije počelo liječiti.
     Što kada dijete ima zatvor, kako mu možete pomoći? Prvo što bi svaki roditelj trebao napraviti je uvesti promjene u prehrani.
    Možete početi s integralnim umjesto bijelim brašnom te povremeno davati kompot od smokava. Liječnici preporučuju vodu s magnezijem, manje količine mlijeka te izbjegavanje banane i čokolade.
    Pored prehrane dijete bi se trebalo što više kretati, a ako nema tu naviku na roditeljima je da mu promijene način života i da zajedno s njim pronađu nešto što voli, bilo da se radi o vožnji biciklom, plivanju ili šetnjama.
    Pomoći mogu i lijekovi koji se daju kako bi se potaknuo rad crijeva, ali samo uz prethodnu konzultaciju s liječnikom.
    Djetetu možete pomoći tako što ćete ga nastojati motivirati da dok sjedi na školjci osjeti podražaj za kakanjem. Važno je pratiti način kako se hrani da bi reagirali na najmanji znak problema.

    Nema komentara: