• petak, 30. rujna 2016.

    Šum na srcu

    Šum na srcu je zvuk koji se može čuti uz pomoć stetoskopa, a koji se javlja zbog protoka krvi kod srca. Radi se o neuobičajenom zvuku koji se može javiti kasnije u životu ili biti prisutan od rođenja.
    Radi se o stanju na koje liječnici ne gledaju kao na bolest, ali to ne znači da ga treba ignorirati jer istovremeno može ukazivati da se nešto događa sa srcem, a zbog čega bi trebalo obaviti detaljne pretrage. 
    Lijecnik će utvrditi radi li se o bezopasnom zvuku za koji ne treba liječenje ili je u pitanju ozbiljnije stanje nakon kojeg će uslijediti liječnički tretman.
    U tom će slučaju biti potrebno napraviti pretrage kako bi se doktor mogao usredotočiti na razlog koji je doveo do šuma na srcu.
    Liječenje se sastoji od određenih lijekova kao što su antikoagulansi i statini te ako je potrebno i operacije.
    Kako bi doktor mogao već na prvom pregledu utvrditi koliko je ozbiljno stanje, on će morati procijeniti koliko je glasan šum i na kojem se stupnju glasnoće nalazi.
    Bezopasni šumovi obično kraće traju i manjeg su intenziteta dok su opasniji glasniji i obično se čuju na području iznad plućne arterije.
    Dobro je znati kako većina šumova nije opasna, a do njih dolazi obično tijekom trudnoće, povećane temperature, pojačane fizičke aktivnosti i povećanog lučenja hormona štitnjače.
     Za razliku od šumova koji nisu opasni i ne zahtijevaju hospitalizaciju, postoje stanja koja ukazuju da nešto nije u redu sa srcem.
    To je vrsta šuma koji postoji od rođenja ili je do njega došlo zbog infekcija i drugih stanja koja su uzrokovala oštećenje na srcu.
    Kako znati imate li i vi opasni šum na srcu radi kojeg treba otići doktoru? Postoje simptomi koji mogu poslužiti kao putokaz.
    Jedan od simptoma je vrtoglavica, a ako se već neko vrijeme osjećate loše, ne čekajte nego se savjetujte s lijecnikom. Pogotovo ako vrtoglavica dolazi u paru s još jednim simptomom, bol u prsima.
    Ne treba zaboraviti na nesvjesticu, kratkoću daha i iznenadni gubitak apetita.
    Potrebno je pratiti sve simptome kako bi na vrijeme reagirali i spriječili da se stanje još više zakomplicira. Vi sami najbolje poznajete svoje tijelo da bi mogli reagirati na najmanji znak promjene.

    Nema komentara: