• petak, 30. rujna 2016.

    Tjemenica kod beba


    Male bebe su često jako osjetljive, njihova koža je još uvijek tanka i meka te zahtijeva posebnu njegu. Nerijetko se događa da se kod beba pojavi tjemenica. Tjemenica se manifestira ljuskicama na bebinoj glavi, a nalikuje peruti. Ako se ne uklanja i ne njeguje redovito može zahvatiti cijelu glavu te je tada postupak uklanjanja znatno teži. Ljuskice su žute boje, a postepeno su sve deblje i deblje.
    Ako vam dijete ima problema s tjemenicom prvo pokušajte s prirodnim preparatima. Djetetovu glavu, čelo, obrve, odnosno područje zahvaćeno tjemenicom premažite maslinovim ili bademovim uljem. Postupak napravite navečer, zatim stavite djetetu pamučnu kapicu prije spavanja i ostaviti da ulje omekša tjemenicu tijekom noći.
    Dijete ujutro okupajte i mokrom krpicom lagano skidajte ulje. Tjemenica bi mokrom krpicom ili mokrom tetra pelenom trebala otpasti. Možda će vam neki dijelovi ostati na glavi, pa postupak ponovite. Nemojte nikako jako trljati ili pokušavati otkinuti noktom, jer ćete tako iziritirati djetetovu kožu koja je nježna. Možete oštetiti djetetovu kožu i tako je više izložiti bakterijama i oštećenju koje može dovesti do infekcija.
    Ako je tjemenica tanka i zahvaća manje područje ona će nakon jednog nanošenja ulja biti potpuno uklonjena, a kod deblje ćete trebati tretirati nekoliko dana. Kako bi što učinkovitije skinuli tjemenicu obvezno nakon kupanja osušite djetetovu glavu i nježno prijeđite četkom namijenjenoj skidanju tjemenice.
    Ulje obvezno nanesite navečer kada je dijete mirnije i neće mu smetati kapica na glavi. Ako je ljeto i dijete zbog temperature ne može nositi kapicu, onda samo stavite deblji sloj ulja, a ispod djetetove glavice stavite tetra pelenu kako uljem ne bi zaprljali posteljinu.
    Rezultate ćete zasigurno vidjeti, važno je samo da budete uporni, da postupak ponavljate svaku večer i da se držite ostalih uputa kako tjemenicu skinuti.  Ako nikako ne primijetite napredak posegnite za nekom od krema, šampona ili pjena koji se koriste za suzbijanje tjemenice.

    Nema komentara: