• petak, 30. rujna 2016.

    Vježbanje nakon trudnoće

    Nakon poroda većina se žena susreće s viškom kilograma nakupljenih u trudnoći. Na prvi pogled može vam se činiti da se tako nakupljeni kilogrami teško skidaju, no ako imate plan, i kilogrami će postupuno padati. Žena prosječno dobije 15-ak kilograma, a na porodu izgubi oko 7. Ostalo joj ostane za skidanje. Nekim ženama je to vrlo traumatično, jer prolaze veliku muku sa skidanjem kilograma koji se tope sporo iako ih pokušavaju što brže skinuti. Svaka ima jednu želju – vratiti se na svoju težinu prije trudnoće.
    U ovim slučajevima najvažnije je da imate uravnoteženu prehranu, koju ćete kombinirati s vježbanjem. Vježbanje je vrlo korisno, jer sprečava nakupljanje viška masnoće, počinjete se bolje osjećati. Najbitnije je da imate strpljenja i da postupno skidate svoje kile. Za neke zene borba traje mjesecima, čak i godinama.
    U pravilu, nakon trudnoće vaše tijelo se vraća u normalu tek nakon 6 mjeseci. Nipošto nemojte odmah krenuti s težim vježbama i rigoroznim dijetama, već se orijentirajte na zdravu prehranu, a s vježbanjem započnite nakon 2 do 3 mjeseca.
    Krenite s laganim vježbanjem, jer vježbanje prije nego se vaše tijelo oporavilo od poroda može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju. U međuvremenu puno se krećite, idite u šetnje sa svojim djetetom, budite pokretni, ako se dobro osjećate vratite se u svoj životni ritam.
    Postupno možete pojačavati vježbanje, ovisno o tome kako se osjećate. Uz vježbanje jedite pet obroka dnevno, unesite u tijelo puno obroka voća i povrca  pijte puno tekućine, preporučljivo vode. Nemojte zaboraviti da je doručak najvažniji obrok u danu i nikako ga nemojte zaboraviti! Ključ svega je u zdravom dorucku.
    Smanjite šećer, sol, brašno, mlijeko i mliječne proizvode i pokušajte imati zadnji obrok do 19 sati. Imajte manje obroke, dulje žvačite hranu i izbacite ako možete obično ulje i zamijenite ga maslinovim uljem. Svaki dan provodite neku aktivnost od pola sata do sat vremena. Ako ne vježbate, šećite, jer time sagorijevate masne naslage.
    Morate shvatiti da se za rezultate trebate pobrinuti sami, nemojte odustajati, ali nemojte niti pretjerivati. Kilogrami moraju postupno otići uz kombinaciju vježbanja, ali i prehrane. Nikakve drastične dijete nisu preporučljive, pogotovo ako vježbate i uz to dojite. Morate jesti i unositi energiju, jer samo pravilnim unosom energije ćete početi zdravo mršavjeti i vratiti se na željenu kilažu.
    Budite ustrajni, imajte svoj cilj, a najvažnije je da budete uporni. Zdravo se hranite i vježbajte tri puta tjedno. Neka vam to postane navika. Kao prvo puno bolje ćete se osjećati, kile će se početi topiti i napredak će biti zajamčen. Osjećat ćete se zadovoljnije i sigurnije i to će drugi oko vas primijetiti i sigurno vas pohvaliti.

     

    Nema komentara: