• četvrtak, 6. listopada 2016.

    Što kosa govori o zdravlju

    Kada je kosa u pitanju mnogi misle samo na to jesu li im vrhovi oštećeni, vidi li im se izrast, koliko je vremena prošlo od zadnjeg bojanja pramenova… Pitanja su najviše estetske prirode, a malo je onih koji razmišljaju o tome što kosa govori o zdravlju i je li određena promjena na vlasima znak da se nešto događa s organizmom.
    Dokazano je kako su sve promjene na kosi odraz unutarnjeg stanja organizma. Dobro je biti svjestan znakova koji ukazuju da se događa nešto više od onog što je vidljivo na prvi pogled, kako bi što prije mogli reagirati i ako je potrebno krenuti s liječenjem.
    Iako su žene te koje naviše razmišljaju o izgledu i tome je li im frizura uvijek postojana, ni muškarci ne zaostaju puno za njima po pitanju vanjskog izgleda.
    Koliko dugo već bojite kosu? Jeste li primijetili da vam je kosa suha i beživotna? Razlog je najviše u učestalom bojanju kose i pretjeranom korištenju preparata poput laka i gela te drugih preparata za oblikovanje vlasi.
    Ako ste uočili da vam je kosa suha bez nekog opravdanog razloga moguće je da se radi o problemu sa štitnjačom, drugi simptomi mogu biti konstantan umor i problemi s cirkulacijom.
     Normalno je da svatko od nas dnevno izgubi između 80 i 100 vlasi, ali sve više toga upućuje na vaše nezdrave životne navike koje uključuju lošu prehranu. Vrijeme je da jelovnik obogatite namirnicama koje u sebi sadrže dovoljno omega 3 masnih kiselina, željeza i cinka.
    Lomljiva kosa može pored učestalog bojanja i uvijanja biti rezultat i problema rada nadbubrežne žlijezde. Radi se najviše o nasljednom stanju kada zbog promjena u razini kalcija dolazi do osjetljivih i lomljivih vlasi.
    Pored opadanja kose neki mogu imati problem s prorijeđenim vlasima, a što je rezultat povećane količine stresa, trudnoće te neuravnoteženosti u radu hormona.
    Potrebno je paziti zdravlje vlasi kao i njihov izgled i voditi računa da se ne pretjera s agresivnim tretmanima nakon kojih kosa gubi živost i sjaj koji je prije imala. Sa zdravim životnim navikama i umjerenošću pri izlaganju određenim tretmanima ne bi trebalo biti problema s vlasima. One će i dalje biti lijepe te kao i uvijek vaš zaštitni znak.

    Nema komentara: